Хипокористика - категорија

салатичка повеќе

Види и: салата (ж.)
мн. салатички
Вид збор: Именка, женски род
салата
Англиски: salat

сапунец повеќе

сапунецот
Вид збор: Именка, машки род
сапун
Англиски: soap
Примери:
Си немам сапунец.

свинче повеќе

мн. свинчиња
Вид збор: Именка, среден род
Дебелко дете; извалкано дете.
Англиски: porky Албански: gic, derrguc
Примери:
Свинче мамино.

сестриче повеќе

мн. сестричиња
Вид збор: Именка, среден род
Помала, неполнолетна сестра.
Англиски: sister
Примери:
Моето сакано сестриче.

сираченце повеќе

Види и: сирак (м.)
мн. сираченца
Вид збор: Именка, среден род
сирак
Англиски: orphan
Примери:
Сираченцата нема да останат без леб.

сиренце повеќе

Види и: сирење (ср.)
мн. сиренца
Вид збор: Именка, среден род
сирење
Англиски: cheese Албански: djathë
Примери:
Kупив малу сиренце.

ситничок повеќе

ситничкиот
Вид збор: Придавка
ситен
Англиски: tiny

слепичок повеќе

слепичка
Вид збор: Придавка
слеп
Англиски: blind

слободица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
слобода
Англиски: freedom
Примери:
(разг.) Своја куќичка, своја слободица.

снежец повеќе

Види и: снег (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
снег
Англиски: snow

солца повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
сол
Англиски: salt

сончок повеќе

Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) сон
Англиски: dream
Примери:
(нар. поез.) Мртва си легнав, прилегнав, / златен си сончок сонував.

стапченце повеќе

Види и: стап (м.)
мн. стапченца
Вид збор: Именка, среден род
стап
Англиски: stick

старичка повеќе

Види и: старица (ж.)
мн. старички
Вид збор: Именка, женски род
старица

старка повеќе

мн. старки
Вид збор: Именка, женски род
старица
Англиски: elderly woman

стринка повеќе

Види и: стрина (ж.)
мн. стринки
Вид збор: Именка, женски род
стрина

стринкин повеќе

Види и: стринин (прид.)
стринкина
Вид збор: Придавка
стринин

сугаренце повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сугаре

сугарче повеќе

Види и: сугаре (ср.)
мн. сугарчиња
Вид збор: Именка, среден род
сугаре
б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - х - ч