Хипокористика - категорија

падарче повеќе

мн. падарчиња
Вид збор: Именка, среден род
падар
Примери:
И ми станало падарче, / ми ја фатило Гроздана.

парица повеќе

мн. парици
Вид збор: Именка, женски род
пари
Англиски: money Албански: para, të holla
Примери:
Парица треба за тоа, синко.

паричка повеќе

Види и: пара (ж.)
мн. парички
Вид збор: Именка, женски род
пара
Англиски: money Албански: pare e vogël, të holla
Примери:
Му летнаа паричките.

пастрмица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
пастрма

патеричка повеќе

Види и: патерица (ж.)
мн. патерички
Вид збор: Именка, женски род
патерица
Англиски: crutch

пеленица повеќе

Види и: пелена (ж.)
пеленичка
Вид збор: Именка, женски род
пелена
Англиски: diaper

пелинец повеќе

Види и: пелин (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
пелин
Англиски: wormwood Албански: pelin

песнариче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
песнарија, песнопојче

песнопејче повеќе

мн. песнопејчиња
Вид збор: Именка, среден род
песнопоец, песнопојка
Англиски: singer
Примери:
Славејчето - песнопојче.

пијаниче повеќе

Види и: пијаница (м.)
мн. пијаничиња
Вид збор: Именка, среден род
пијаница
Англиски: drunkard
Примери:
Момче пијаниче.

пиле повеќе

мн. пилиња
Вид збор: Именка, среден род
злато, срце
Англиски: honey Албански: zogzë, shpirt

пиленце повеќе

Види и: пиле (ср.)
мн. пиленца
Вид збор: Именка, среден род
Галено обраќање кон некого.
Англиски: chick Албански: zogëz
Примери:
Пиленце!

пионерче повеќе

Види и: пионер (м.)
мн. пионерчиња
Вид збор: Именка, среден род
пионер

пиперца повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
пипер
Албански: piper

платица повеќе

мн. платици
Вид збор: Именка, женски род
плата
Англиски: salary Албански: pagë, rrogë

платичка повеќе

Види и: плата (ж.)
мн. платички
Вид збор: Именка, женски род
плата
Англиски: salary Албански: rrogë, pagë

понудица повеќе

Види и: понадица (ж.)
мн. понудици
Вид збор: Именка, женски род
понада, понадица

попадиче повеќе

мн. попадичиња
Вид збор: Именка, среден род
попадија, попадика

попец повеќе

Види и: поп (м.)
мн. попци
Вид збор: Именка, машки род
поп
Англиски: priest

постелица повеќе

мн. постелици
Вид збор: Именка, женски род
постела
Англиски: mattress Албански: shtrat

приказничка повеќе

мн. приказнички
Вид збор: Именка, женски род
приказна
Англиски: story

пувче повеќе

мн. пувчиња
Вид збор: Именка, среден род
пувка
б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - х - ч