Хемија - категорија

шалитра повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Соли од азотна киселина што се употребуваат како ѓубриво, за конзервирање, во медицината и др.
Англиски: saltpeter
Примери:
Чилската шалитра служи како средство за ѓубрење.

шалитрен повеќе

шалитрени
Вид збор: Придавка
Што се однесува на шалитра.
Примери:
Шалитрена киселина.

шеќер повеќе

(едн.) шеќерот
Вид збор: Именка, машки род
Кристално сахаринско соединение, растворливо во вода.
Англиски: sugar
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ш