Хемија - категорија

цезиум повеќе

(едн.) цезиумот
Вид збор: Именка, машки род
Сивозелен мек метал.
Латински: caesium (Cs) Англиски: caesium

целулоза повеќе

(едн.) целулозата
Вид збор: Именка, женски род
Материја што се добива по хемиски пат од дрвесина и стеблото на некои растенија.
Англиски: cellulose Албански: celulozë

целулозен повеќе

Види и: целулоза (ж.)
целулозна
Вид збор: Придавка
Кој е направен од целулоза.
Примери:
Целулозна хартија.

целулоид повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Пластична материја шти се добива од нитроцелулоза.
Англиски: celluloid

цериум повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент, мек сребрест метал.
Латински: Cerium (Ce) Англиски: Cerium
Примери:
На Земјата има повеќе цериум отколку бакар.

цијан повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Безбоен отровен гас, соединение на јагленород со азот.
Англиски: cyan

цијанид повеќе

мн. цијаниди
Вид збор: Именка, машки род
Многу силен отров.
Англиски: cyanide

цијанкалиум повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Многу силен отров, соединение на цијан со калиум.
Англиски: potassium cyanide

цинк повеќе

(едн.) цинкот
Вид збор: Именка, машки род
Кован метал со синкавобела боја.
Латински: (Zn) Англиски: zinc Албански: zink

цинкуван повеќе

цинкувани
Вид збор: Придавка
Кој е поминат, премачкан со цинк.
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ш