Хемија - категорија

уран повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Радиоактивен хемиски елемент.
Латински: Uranium (U) Англиски: uranium

ураниумов повеќе

Види и: уранов (прид.)
ураниумови
Вид збор: Придавка
Што содржи ураниум.

уранов повеќе

Види и: уран (м.)
уранови
Вид збор: Придавка
Што се однесеува на хемискиот елемент уран.
Примери:
уранов рудник

уреа повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Органска супстанца во урината.
Англиски: urea
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ш