Хемија - категорија

кадмиум повеќе

(едн.) кадмиумот
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент.
Латински: Cadmium (Cd) Англиски: cadmium

казеин повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Белковинска супстанција во млекото; млечна белковина.
Англиски: casein Албански: kazeinë

калај повеќе

калајот
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент, метал со сребренобела боја што се употребува за обложување на метални и други предмети.
Латински: Stannum (Sn) Англиски: tin Турски: kalay

калиум повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент, мек метал со сребренестобела боја што се јавува во хемиски соединенија.
Латински: Kalium (K) Англиски: potassium

калиумов повеќе

калиумовиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на калиум, што содржи калиум.

калциум повеќе

(едн.) калциумот
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент, сребренобел метал, распространет во многу соединенија во природата и неопходен за развој на сите живи суштества; симбол Са.
Латински: Calcium (Ca) Англиски: calcium Албански: kalcium

калциумов повеќе

Види и: калциум (м.)
калциумовиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на калциум, што содржи калциум.
Англиски: calcium

камфор повеќе

(едн.) камфорот
Вид збор: Именка, машки род
Бела кристална материја со силен мирис што се добива од камфорово дрво и се употребува во медицината и во хемијата.
Англиски: camphor Албански: kamfur

капилар повеќе

мн. капилари
Вид збор: Именка, машки род
(обично во мн.) Многу тесен канал.
Англиски: capillary Албански: kapilare

карбид повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хемиско соединение на метал и други елементи со јаглерод.
Англиски: carbide Албански: karbid, karabit
Хемиско соединение од калциум и јаглерод од кое се добива ацетилен, што cе користи за заварување, за рударски ламби и сл.
Англиски: carbide Албански: karabit

карбол повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хемиско соединение, во вид на тврд, безбоен кристал, што се добива по синтетички пат или од смола од камен јаглен; фенол, карболна киселина.
Англиски: phenol Албански: karbol, fenik
Дезинфекциско средство добиено од раствор на карболна киселина.
Англиски: carbolic Албански: karbol, fenik

карбон повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
јаглен
Англиски: coal Албански: karbon

карбонат повеќе

мн. карбонати
Вид збор: Именка, машки род
Сол на јаглеродна киселина.

карбонизација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Процес на претворање на органски материи во јаглен.
Албански: karbonizim
Сува дестилација на дрва или на камен јаглен.
Албански: karbonizim, destilim i thatë i drurit ose qymyr gurit
Во текстилната индустрија - обработка на волна и волнени ткаенини со раствор на минерални киселини.
Албански: karbonizim në industrin tekstile

карбонизира повеќе

карбонизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши карбонизација, претвори, претвора во јаглен.
Англиски: carbonize

карбонит повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Слаб рударски експлозив.

кармин повеќе

мн. кармини
Вид збор: Именка, машки род
Отворена, светло црвена боја од карминска киселина, добиена од сушени штитести вошки кошенил со други додатоци.
Албански: ngjyrë e kuqe karmini

каротин повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Жолта органска материја што на морковот и на деловите од некои други растенија им дава жолта или пурпурножолта боја.
Англиски: carotine

катализа повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Забрзување или успорување на хемиската реакција под дејство на катализатор.
Англиски: catalysis

катализатор повеќе

мн. катализатори
Вид збор: Именка, машки род
Материја, супстанција што ја забрзува или успорува хемиската реакција, а при тоа останува непроменета.
Англиски: catalyst Албански: katalizator

каталитички повеќе

каталитичкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на катализа, што дејствува како катализатор.
Англиски: catalytic

катјон повеќе

мн. катјони
Вид збор: Именка, машки род
Позитивно електризирана честичка привлечена од катодата.
Англиски: cation Албански: katjon

каустика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Средства за нагризување на метални и други површини; каустични средства.
Албански: kaustikë
Способност за нагризување.
Албански: aftësi për brejtje

каустичен повеќе

каустичниот
Вид збор: Придавка
Што нагризува.
Англиски: caustic

каучук повеќе

(едн.) каучукот
Вид збор: Именка, машки род
Еластична материја, добиена од млечен сок на различни тропски дрва, што служи како главен продукт за изработка на гума.
Англиски: India rubber Албански: kauçuk

киселина повеќе

мн. киселини
Вид збор: Именка, женски род
Соединение на водород cо неметал или атомска група што сината лакмусова хартија ја бои во црвено, повеќето киселини имаат кисел вкус; електролит кој при разложување во воден раствор како позитивен јон дава само водороден јон.
Англиски: acid Албански: thartirë, acid

киселински повеќе

киселинскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со киселина или содржи киселина.
Англиски: acidic

кислород повеќе

(едн.) кислородот
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент, безбоен гас, без вкус и мирис, што се јавува како составен дел од воздухот и учествува во процесот на дишење и горење.
Латински: Oxygenium (O) Англиски: oxygen Албански: oksigjen

кислороден повеќе

кислородниот
Вид збор: Придавка
Што е сврзан или се однесува на кислород.

коагулација повеќе

(едн.) коагулацијата
Вид збор: Именка, женски род
Засирување на некаква течност под дејство на хемиска реакција.
Англиски: coagulation Албански: koagulim, ngjizje

кобалт повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент што влегува во составот на многу легури.
Латински: (Co) Англиски: cobalt

кобалтен повеќе

кобалтниот
Вид збор: Придавка
Што се однеcува на кобалт, што е од кобалт, што содржи кобалт.

коксира повеќе

коксираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Претвора јаглен во кокс.

колоид повеќе

мн. колоиди
Вид збор: Именка, машки род
Материја што се наоѓа во состојба на висока раздробеност, до најситни честички, што не кристализира, а во вода дава густ, пивтиест раствор, на пример желатин, белковина и др.
Англиски: colloid

колофониум повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Цврста и проѕирно светложолта смола од иглолисни дрвја што се употребува за премачкување на струните на гудачките инструменти, за изработка на сапуни, лакови и др.
Англиски: colophony

конзерванс повеќе

мн. конзерванси
Вид збор: Именка, машки род
Хемиска материја или препарат што им се додава на прехранбените производи при конзервирање за да се зачуваат од расипување.
Англиски: preservative

концентрат повеќе

мн. концентрати
Вид збор: Именка, машки род
Производ на кој со преработка му е зголемена основната материја.
Англиски: concentrate Албански: koncentrat

концентрација повеќе

(едн.) концентрацијата
Вид збор: Именка, женски род
Степен на густина на материјата.
Англиски: concentration Албански: koncentrim

концентрира повеќе

концентрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
згусне, згуснува
Англиски: concentrate Албански: dend;sohet, mpikset, trashet

кородира повеќе

кородираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
разјаде, разјадува, нагризе, нагризува
Англиски: corrode

корозија повеќе

(едн.) корозијата
Вид збор: Именка, женски род
Нагризување на металните површини под дејство на влага, хемикалии од атмосферата итн.
Англиски: corrosion Албански: korozion

кофеин повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Стимулативна состојка, во мали количества, што се наоѓа во кафето, чајот и некои други растенија, која во големи количества дејствува штетно.
Англиски: caffeine

кохезија повеќе

(едн.) кохезијата
Вид збор: Именка, женски род
Привлечна сила меѓу молекулите на едно тело.
Англиски: cohesion Албански: kohezion

креда повеќе

мн. креди
Вид збор: Именка, женски род
Вид бел, мек варовник што се користи во индустријата; калциев карбонат.
Англиски: chalk Албански: shkumës

криптон повеќе

(едн.) криптонот
Вид збор: Именка, машки род
Благороден гас што се наоѓа во мали количества во атмосферата.
Латински: (Kr) Англиски: crypton

ксенон повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент во гасовита состојба.
Латински: (Xe) Англиски: xenon
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ш