Хемија - категорија

изотоп повеќе

ми. изотопи
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елементи што имаат ист атомски број, а различен масен број, односно имаат ист број протони, а различен број неутрони.
Англиски: isotope

индикатор повеќе

мн. индикатори
Вид збор: Именка, машки род
Супстанција којашто ставена во раствор ја менува бојата во зависност од хемиската реакција што се одвива во моментот.
Англиски: litmus Албански: lakmus

иперит повеќе

(едн.) иперитот
Вид збор: Именка, машки род
Отровен гас што се користел како боен отров во Првата светска војна.
Англиски: mustard gas Француски: ypérite

иридиум повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски благороден елемент сличен на платина, отпорен на хемиски влијанија.
Латински: (Ir) Англиски: iridium
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ш