Хемија - категорија

база повеќе

мн. бази
Вид збор: Именка, женски род
Супстанција што се соединува со киселините и ги неутрализира градејќи сол.
Англиски: base Албански: bazë

бакар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент, метал со темноцрвена боја.
Латински: Cuprum (Cu) Англиски: copper Турски: bakır Албански: bakër

белило повеќе

мн. белила
Вид збор: Именка, среден род
Хемиско средство за белење при перење и при варосување.
Англиски: whitener Албански: zbardhues

белковина повеќе

мн. белковини
Вид збор: Именка, женски род
(обично во мн.) Природно соединение што содржи јаглерод, кислород, азот и водород, составен дел од ткивата на живите организми.
Англиски: protein

бигор повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Талог што се фаќа за садот со вода богата со калциум карбонат.
Англиски: limescale Албански: fundrinë

бигорлив повеќе

бигорливиот
Вид збор: Придавка
Што содржи бигор.
Англиски: calciferous

бизмут повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Метал, обично служи за градење легури.
Латински: (Bi) Англиски: bismuth

бикарбонат повеќе

мн. бикарбонати
Вид збор: Именка, машки род
Сол на јаглеродната киселина.
Англиски: bicarbonate
Примери:
Сода бикарбонат.

биохемичар повеќе

мн. биохемичари
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по биохемија.
Англиски: biochemist

битумен повеќе

(едн.) битуменот
Вид збор: Именка, машки род
Смола што се добива како резултат на распаѓањето на животински и растителни остатоци (петролеј, нафта, асфалт).
Англиски: bitumen Албански: bitumen
Вештачки продукт (смола од камен јаглен).
Англиски: bitumen Албански: bitumen

боја повеќе

мн. бои
Вид збор: Именка, женски род
Материјал со кој се бои, бојосува.
Англиски: paint Албански: ngjyrë

бор повеќе

мн. борови
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент
Латински: (B) Англиски: boron Албански: bor

боракс повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Натриумова сол на борот, хемиско соединение што се употребува во домаќинството и индустријата.
Латински: Na2-B4-O7-10H2O Англиски: borax

бром повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент чии соединенија се применуваат во фотографијата и во медицината.
Латински: (Br) Англиски: bromine

бромен повеќе

Види и: бром (м.)
бромниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на бром, што содржи бром.

бутан повеќе

(едн.) бутанот
Вид збор: Именка, машки род
(бутан-гас) Запаливо соединение кое служи како енергент.
Англиски: butane
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ш