Фолклор - категорија

додола повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Народен обичај во некои делови на Европа, во кој учесниците, најчесто девојки, во врели и сушни денови, одат од куќа на куќа, се прскаат со вода и пеат посебни песни, молејќи да заврне дожд.
Албански: dodolë
Девојка (или момче во женска облека), обично сираче, накитена со зеленило, што учествува во таков обред.
Албански: dodolë

додоларка повеќе

мн. додоларки
Вид збор: Именка, женски род
Девојка што учествува во обредот додола.

додоле повеќе

Види и: додола (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
додола

додолка повеќе

Види и: додоларка (ж.)
мн. додолки
Вид збор: Именка, женски род
додоларка
д - л - п - с