Филозофија - категорија

шпекулативен повеќе

шпекулативни
Вид збор: Придавка
Во филозофијата - апстрактен, основан на апстрактно мислење, далечно од опитот и практиката.
Англиски: speculative Албански: spekulativ

шпекулација повеќе

мн. шпекулации
Вид збор: Именка, женски род
Во филозофијата - стремеж да се дојде до вистината по пат на апстрактно умување.
Англиски: speculation Албански: spekulim, meditim
а - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ш