Филозофија - категорија

хегелијанец повеќе

мн. хегелијанци
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на хегелијанството.
Англиски: hegelian

хегелијански повеќе

хегелијанска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на хегелијанец и на хегелијанство.
Примери:
Хегелијанска школа.

хегелијанство повеќе

(едн.) хегелијанството
Вид збор: Именка, среден род
Филозофијата на Хегел.
Англиски: hegelianism

херменевтика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Наука за толкување на литературни текстови и разбирање.
Англиски: hermeneutics

холистика повеќе

(едн.) холистиката
Вид збор: Именка, женски род
Филозофска доктрина што гледа на еден систем како збир на елементи кои ствараат нови особини.
Англиски: holistic Албански: holistikë

хуманизам повеќе

(едн.) хуманизмот
Вид збор: Именка, машки род
Прогресивно движење во 14-15 век проникнато со почитување на човечкото достоинство односно ослободување од оковите на феудализмот и католицизмот.
Англиски: humanism Албански: humanizëm

хуманист повеќе

мн. хуманисти
Вид збор: Именка, машки род
Претставник на хуманизам.
Англиски: humanist Албански: humanist
а - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ш