Филозофија - категорија

универзализам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Примат на општото над специфичното и деталното.
Англиски: universalism

утилитаризам повеќе

(едн.) утилитаризмот
Вид збор: Именка, машки род
Етичко учење што ја смета ползата како основна цел на личниот и општествениот морал.
Англиски: utilitarism Албански: utilitarizëm

утилитарист повеќе

мн. утилитаристи
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на утилитаризмот.
Англиски: utilitarian

утопија повеќе

мн. утопии
Вид збор: Именка, женски род
Замислена идеална земја во која владеат идеални општествени односи, благосостојба и среќа.
Англиски: utopia

утопист повеќе

мн. утописти
Вид збор: Именка, машки род
Следбеник на утопискиот социјализам.
Англиски: utopian Албански: utopist
а - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ш