Филозофија - категорија

казуистика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Примена на општи догми и морални начела врз одделни практични случаи во животот.
Англиски: casuistry Албански: kazuistika

класен повеќе

класниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на класа.
Англиски: class

комунизам повеќе

(едн.) комунизмот
Вид збор: Именка, машки род
Според марксистите - општествено уредување што се карактеризира cо одумирање на класите, со општествена сопственост на средствата за производство, во кое нема експлоатација на човек од човек и во кое се дава секому според потребите.
Англиски: communism Албански: komunizëm
а - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ш