Физика - категорија

јакост повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од физиката што се занимава со издржливоста на материјалите на различни видови оптоварувања.
Англиски: strength Албански: forcë
Физичка величина на тоа што е јако.
Англиски: intensity Албански: forcë, intensitet

јоносфера повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Најгорниот слој на Земјината атмосфера.
Англиски: ionosphere
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ