Физика - категорија

целзиус повеќе

мн. целзиуси
Вид збор: Именка, машки род
единица за мерење температура (симбол: °C)
Латински: C Англиски: celsius

цент повеќе

мн. центи
Вид збор: Именка, машки род
Мерка за тежина, квинтал.
Англиски: centner Албански: center, kuintal
Примери:
Метричка цента.

центрипетален повеќе

центрипетална
Вид збор: Придавка
Кој е насочен за време на ротационо движење кон центарот.
Англиски: centripetal Албански: centripetale
Примери:
(разг.) центрипетална сила

центрифугален повеќе

центрифугална
Вид збор: Придавка
Кој е насочен за време на движење од центарот кон периферијата.
Англиски: centrifugal Албански: centrifugale
Примери:
центрифугална машина

циклон повеќе

мн. циклони
Вид збор: Именка, машки род
Во метеорологијата - виорно движење на атмосферата.
Англиски: cyclone Албански: ciklon

циклотрон повеќе

мн. циклотрони
Вид збор: Именка, машки род
забрзувач на честички
Англиски: cyclotron

циклус повеќе

мн. циклуси
Вид збор: Именка, машки род
Збир на меѓусебно поврзани појави што се повторуваат по ист ред во определен временски период.
Англиски: cycle Албански: cikël
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ