Физика - категорија

тврд повеќе

тврди
Вид збор: Придавка
За состојбата на телата во физичка смисла - кој има постојана форма и размер.
Англиски: solid Албански: të ngurta

тежа повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Привлечната сила на земјата.
Англиски: gravitation Албански: gravitet

тежина повеќе

тежината
Вид збор: Именка, женски род
Определен износ со соодветната мерка.
Англиски: weight Албански: peshë

тежиште повеќе

мн. тежишта
Вид збор: Именка, среден род
Средината на тежата.
Англиски: centre Албански: qendër

тело повеќе

мн. тела
Вид збор: Именка, среден род
Во физиката - материја што исполнува определен дел од просторот; секој материјален предмет.
Англиски: body Албански: trup i ngurt

температура повеќе

мн. температури
Вид збор: Именка, женски род
Степенот на топлината на некое тело; топлотната состојба на воздухот.
Англиски: temperature Албански: temeperaturë

термика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Нагорно движење на воздухот настанато поради загревање на почвата.
Англиски: thermionics

термоакумулација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Акумулација на топлотна енергија.

термодинамика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Како посебен дел од физиката.
Англиски: thermodynamics Албански: termodinamikë

термометар повеќе

мн. термометри
Вид збор: Именка, машки род
топломер
Англиски: thermometer Албански: termometër

термонуклеарен повеќе

термонуклеарна
Вид збор: Придавка
Што се однесува на атомска реакција.
Англиски: thermonuclear Албански: termonuklear
Примери:
Термонуклеарна војна.

тесла повеќе

мн. тесли
Вид збор: Именка, женски род
мерна единица за магнетна индукција
Англиски: tesla

течност повеќе

мн. течности
Вид збор: Именка, женски род
Течно тело; нешто течно.
Англиски: liquid Албански: lëng
Примери:
Дневно да се пие доволно течност.

тон повеќе

мн. тонови
Вид збор: Именка, машки род
(мн. тони; тона) Мерка за тежина и маса - 1000 кг.
Англиски: ton Албански: ton

тона повеќе

Види и: тон (м.)
мн. тони
Вид збор: Именка, женски род
тон
Англиски: ton Албански: ton

тонажа повеќе

(едн.) тонажата
Вид збор: Именка, женски род
Тежината на водата што ја истиснува пловен објект, изразена во тони.
Англиски: tonnage Албански: tonazhë

топлина повеќе

топлината
Вид збор: Именка, женски род
Како вид енергија.
Англиски: heat Албански: ngrohtësi, nxehtësi
Примери:
Претворување на топлината во механичка работа.

точка повеќе

мн. точки
Вид збор: Именка, женски род
Во физиката - граница, граничен момент при кој настапува или се пројавува нешто.
Англиски: point Албански: pika

траекторија повеќе

мн. траектории
Вид збор: Именка, женски род
Патека на летечки објект.
Англиски: trajectory
Примери:
траекторија на ракетата

транзисторски повеќе

Види и: транзистор (м.)
транзисторскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на транзистор.
Примери:
транзисторски елементи

турбуленција повеќе

мн. турбуленции
Вид збор: Именка, женски род
атмосферско движење
Англиски: turbulence Албански: turbullirë, turbulencë
Примери:
Авионот имаше неколку драматични турбуленции.
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ