Физика - категорија

пара повеќе

мн. пари
Вид збор: Именка, женски род
Гасовита состојба што се добива при загревање, при испарување; водена пара.
Англиски: steam Албански: avull

паралакса повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Агол што го прават две видни линии од разни места на набљудување кон ист предмет.
Англиски: parallax

параметар повеќе

мн. параметри
Вид збор: Именка, машки род
Вредност, мерило според кое нешто се одмерува, се определува.
Англиски: parameter Албански: parametër

паскал повеќе

мн. паскали
Вид збор: Именка, машки род
Единица за мерење притисок. Изведена единица во меѓународниот систем (SI) на мерни единици. (симбол: Pa)
Латински: Pa Англиски: pascale

пертурбација повеќе

мн. пертурбации
Вид збор: Именка, женски род
Во астрономијата - изменување на движењето на небесното тело под дејството на привлечната сила на други тела.
Англиски: perturbation Албански: turbullim, trazim

плазма повеќе

(едн.) плазмата
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на материјата при многу високи температури.
Англиски: plasma Албански: plazmë

пневматика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од физиката што ги проучува механичките својства на воздухот и на гасовите (тежината, густината, притисокот).
Англиски: pneumatics

пол повеќе

мн. полови
Вид збор: Именка, машки род
Крајните делови од магнетот или од некаков енергетски синџир, две крајни точки (страни) со спротивни карактеристики.
Англиски: pole Албански: pol

поларизација повеќе

мн. поларизации
Вид збор: Именка, женски род
Својство што го добиваат прородните светлосни зраци при прекршувањето на светлината.
Англиски: polarization Албански: polarizim
Процес при галванизација кај галванските елементи, собирање честички околу електричните полови.
Англиски: polarization Албански: polarizim

поларизира повеќе

поларизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Предизвика поларизација.
Англиски: polarize Албански: polarizoj

поларитет повеќе

мн. поларитети
Вид збор: Именка, машки род
Постоење на два различни пола.
Англиски: polarity Албански: polaritet

поларност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Постоење на два спротивставени пола.
Англиски: polarity Албански: polarizim

поле повеќе

мн. полиња
Вид збор: Именка, среден род
Простор каде што дејствува некоја сила.
Англиски: field Албански: fushë

полуспроводник повеќе

мн. полуспроводници
Вид збор: Именка, машки род
Материјал што под одредени околности спроведува или го спречува токот на струјата.
Англиски: semiconductor Албански: gjysmëpërçues

потенцијал повеќе

мн. потенцијали
Вид збор: Именка, машки род
Величина што ја карактеризира енергијата која се наоѓа во определена точка на електричното, магнетното поле.
Англиски: potential Албански: potencial

празни повеќе

празнат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се празни) За електрицитет - намалува електричен полнеж.
Англиски: discharge Албански: zbrazet, shkarkohet

праматерија повеќе

мн. праматерии
Вид збор: Именка, женски род
Првобитна материја од која настанале сите тела во природата.
Англиски: ylem

прекрши повеќе

прекршат
Вид збор: Глагол, свршен
За зрак - промени правец при минување од една средина во различна, друга средина.
Англиски: break Албански: thyej
(се прекрши) За зрак - промени правец.
Англиски: break Албански: thyej

призма повеќе

мн. призми
Вид збор: Именка, женски род
Провидно тело со најмалку две наклонети површини што служи за прекршување и одбивање на зраците или за разлагање на светлината во боите на спектарот.
Англиски: prism Албански: prizëm

притисок повеќе

мн. притисоци
Вид збор: Именка, машки род
Притисок е сила на единица површина.
Англиски: pressure Албански: shtypje

проводник повеќе

Види и: спроводник (м.)
мн. проводници
Вид збор: Именка, машки род
спроводник
Англиски: conductor Албански: përçues

пропулзија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
движечка сила
Англиски: propulsion

противатомски повеќе

противатомскиот
Вид збор: Придавка
Што служи за заштита од атомска радијација.
Англиски: anti-radiation

протон повеќе

мн. протони
Вид збор: Именка, машки род
Елементарна честичка, составен дел од атомското јадро.
Англиски: proton Албански: proton
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ