Уметност - категорија

сецесија повеќе

мн. сецесии
Вид збор: Именка, женски род
Движење во ликовната уметност и архитектура на преминот од 19 во 20 век.
Англиски: secession

симболизам повеќе

(едн.) симболизмот
Вид збор: Именка, машки род
Правец во литературата и уметноста кон крајот на минатиот и почетокот на овој век.
Англиски: symbolism Албански: simbolizëm

сликарство повеќе

(едн.) сликарството
Вид збор: Именка, среден род
Уметност што ги предава предметите и појавите со помошта на бои.
Англиски: painting Албански: art figurativ, pikturim
Примери:
Современо сликарство.

стил повеќе

мн. стилови
Вид збор: Именка, машки род
Целокупност од признаци карактеристични за уметноста на определено време, нација, школа.
Англиски: style Албански: stil

студио повеќе

мн. студија
Вид збор: Именка, среден род
Просторија за работа на уметник.
Англиски: studio Албански: studio
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц