Уметност - категорија

омаж повеќе

мн. омажи
Вид збор: Именка, машки род
Изложба, сценско или уметничко дело со кое се изразува почит кон некоја личност.
Англиски: homage Француски: hommage Албански: homazh, nderim

оперета повеќе

мн. оперети
Вид збор: Именка, женски род
Bид опера со лесна музика и најчесто со весела содржина, во која ролјите се изведуваат со пеење и со говорење.
Англиски: operetta Албански: operetë

опус повеќе

мн. опуси
Вид збор: Именка, машки род
Дело, обично уметничко (музичко, сликарско, литературно).
Англиски: work Албански: vepër
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц