Уметност - категорија

мајстор повеќе

мн. мајстори
Вид збор: Именка, машки род
врвен уметник
Англиски: master Германски: Meister Албански: mjeshtër

маниризам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Правец во уметноста што се појавил на преминот од ренесансата во барок.
Англиски: mannerism Албански: manerizëm

манирист повеќе

мн. маниристи
Вид збор: Именка, машки род
Претставник на маниризмот.
Англиски: mannerist Албански: manerist

минијатура повеќе

мн. минијатури
Вид збор: Именка, женски род
Литературно, музичко или драмско дело мало по обем.
Англиски: miniature Албански: miniaturë

минималист повеќе

мн. минималисти
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на минимализмот.
Англиски: minimalist Албански: minimalist

модерна повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Општо име за различни движења, школи и струи во уметноста што се јавиле кон крајот на деветнаесеттиот век во Европа како реакција на позитивизмот и реализмот.
Англиски: modernist art Албански: moderna

мотив повеќе

мн. мотиви
Вид збор: Именка, машки род
Повторлив тематски елемент во уметноста, изворна уметничка мисла.
Англиски: motif Албански: motiv
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц