Уметност - категорија

експертиза повеќе

мн. експертизи
Вид збор: Именка, женски род
Стручна, експертска проценка на вредноста, потеклото или староста на некое уметничко дело.
Англиски: expertise Албански: ekspertizë

експресионизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Правец во уметноста од почетокот на 20 век кој го нагласува изразувањето на субјективните чувства и расположенија.
Англиски: expressionism Албански: ekspresionizëm

експресионист повеќе

мн. експресионисти
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник, следбеник на експресионизмот како уметнички правец.
Англиски: expressionist Албански: ekspresionist
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц