Туризам - категорија

хостел повеќе

мн. хостели
Вид збор: Именка, машки род
Преноќиште, хотел од пониска категорија.
Англиски: hostel

хотел повеќе

мн. хотели
Вид збор: Именка, машки род
преноќевалиште
Англиски: hotel Албански: hotel, bujtore

хотелиер повеќе

мн. хотелиери
Вид збор: Именка, машки род
Сопственик или управител на хотел.
Англиски: hotelier

хотелиерка повеќе

Види и: хотелиер (м.)
мн. хотелиерки
Вид збор: Именка, женски род
За жена хотелиер.
Англиски: hotelier

хотелиерски повеќе

хотелиерска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на хотелиер.

хотелиерство повеќе

Види и: хотелиер (м.)
хотелиерството
Вид збор: Именка, среден род
Раководење со хотел.
Англиски: hotel management

хотелски повеќе

хотелска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на хотел.
Примери:
Хотелска соба.
а - б - в - г - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ч - ш