Туризам - категорија

таксист повеќе

мн. таксисти
Вид збор: Именка, машки род
Возач на такси.
Англиски: taxi driver

тура повеќе

мн. тури
Вид збор: Именка, женски род
Обиколка, круг, рунда, за шетање, пат, патување, и сл.
Англиски: tour Албански: turne
Примери:
Ајде да се прошетаме, да направиме по една тура.

туризам повеќе

туризмот
Вид збор: Именка, машки род
Стопанска гранка која се занимава со задоволување на барањата на туристите - организирање излети, одмори, посети, престои и сл.
Англиски: tourism

турист повеќе

мн. туристи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што е на ваканција, екскурзија, одмор.
Англиски: tourist Албански: turist

туристички повеќе

Вид збор: Придавка
Што се однесува на турист или туризам.
Англиски: tourist
Примери:
Туристичка сезона.

туристка повеќе

мн. туристки
Вид збор: Именка, женски род
Жена турист.
Англиски: tourist

туроператор повеќе

мн. туроператори
Вид збор: Именка, машки род
Организатор на туристички патувања.
Англиски: tour operator
а - б - в - г - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ч - ш