Транспорт - категорија

хелидром повеќе

мн. хелидроми
Вид збор: Именка, машки род
Место уредено за полетување и слетување, за сместување и за одржување на хеликоптери.
Англиски: heliport

хидроглисер повеќе

мн. хидроглисери
Вид збор: Именка, машки род
Лесен моторен чун со голема брзина.
Англиски: motorboat

хидродром повеќе

мн. хидродроми
Вид збор: Именка, машки род
Аеродром на вода.
Примери:
Езерото се соочуваат со нови опасности од изградба на некаков хидродром на неговата водена површина.

хидроплан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Авион што може да се спушти на вода и да летне од вода.
Англиски: hydroplane
а - б - в - г - д - е - ж - з - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш