Транспорт - категорија

авиокомпанија повеќе

мн. авиокомпании
Вид збор: Именка, женски род
Компанија што превезува патници и стока со авиони.
Англиски: airline

авион повеќе

мн. авиони
Вид збор: Именка, машки род
Метална направа за летање што ја движи мотор, а се одржува во воздух со помош на крила.
Англиски: airplane Албански: avion, aeroplan

авиопревозник повеќе

мн. авиопревозници
Вид збор: Именка, машки род
Компанија што превезува патници и стока со авиони.
Англиски: air transport

автобус повеќе

мн. автобуси
Вид збор: Именка, машки род
Големо моторно возило со седишта за превоз на повеќе лица.
Англиски: bus Албански: autobus

автогаража повеќе

мн. автогаражи
Вид збор: Именка, женски род
гаража
Англиски: garage

автопаркинг повеќе

мн. автопаркинзи
Вид збор: Именка, машки род
паркинг за автомобили

автопат повеќе

мн. автопатишта
Вид збор: Именка, машки род
Модерен автомобилски пат, обично со по две еднонасочни ленти.
Англиски: highway

автопревозник повеќе

мн. автопревозници
Вид збор: Именка, машки род
Компанија што превезува патници и стока со автомобили и камиони.

автоприколка повеќе

мн. автоприколки
Вид збор: Именка, женски род
Приколка, простор за товар што се прикачува на возилото.
Англиски: trailer

автострада повеќе

мн. автостради
Вид збор: Именка, женски род
автопат
Англиски: highway

автотранспорт повеќе

(едн.) автотранспортот
Вид збор: Именка, машки род
Превоз на патници и стока со автомобили и камиони.

аеродром повеќе

мн. аеродроми
Вид збор: Именка, машки род
Место уредено за полетување и за слетување, за сместување и за одржување на авиони и други летала.
Англиски: airport Албански: aeroport

аеротранспорт повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Превоз по воздушен пат.
Англиски: air transport

амортизер повеќе

мн. амортизери
Вид збор: Именка, машки род
Направа, дел од возилото, од машина што служи за ублажување на ударите при движење.
Англиски: shock-absorber

араба повеќе

мн. араби
Вид збор: Именка, женски род
запрежна кола
Англиски: cart Турски: araba

артерија повеќе

мн. артерии
Вид збор: Именка, женски род
Главен пат, главна улица.
Англиски: artery Албански: arterie, rrugë
а - б - в - г - д - е - ж - з - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш