Технологија - категорија

излее повеќе

излеат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, измоделира од топен метал и сл.
Англиски: cast Албански: bëri

изолатор повеќе

мн. изолатори
Вид збор: Именка, машки род
Материјал што не спроведува електрична струја.
Англиски: insulator Германски: Isolator Албански: izolator

изолација повеќе

(едн.) изолацијата
Вид збор: Именка, женски род
3аштита од дејство на електрична струја со помош на изолатор; вградување изолациски материјал за да се спречи загуба на енергија, дејство на влага и на други надворешни влијанија.
Англиски: insulation Албански: izolim, veçim
Предмети или материјали што служат за изолирање, спречување продор на нешто во некоја средина.
Англиски: insulation Албански: izolim

изолира повеќе

изолираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Обложи, обложува со изолациски материјал.
Англиски: insulate Албански: izoloj

изолиран повеќе

изолирани
Вид збор: Придавка
Што е обвиткан со изолатор, материјал што изолира.
Англиски: insulated

индикатор повеќе

мн. индикатори
Вид збор: Именка, машки род
Апарат, инструмент што покажува или регистрира промена на состојбата во некоја појава.
Англиски: indicating device Албански: indikator

инженеринг повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Дејност на специјалисти врз целокупната разработка и изведба на некој проект (градежен, индустриски, технички).
Англиски: engineering Албански: inxhiniering

инструмент повеќе

мн. инструменти
Вид збор: Именка, машки род
направа, орудие, алат
Англиски: equipment Албански: paisje

исклучник повеќе

мн. исклучници
Вид збор: Именка, машки род
направа за исклучување
Англиски: switch

испад повеќе

мн. испади
Вид збор: Именка, машки род
Испаѓање, излегување од некаков систем.
Англиски: outage Албански: heqje, përjashtim

исправувач повеќе

мн. исправувачи
Вид збор: Именка, машки род
Апарат што ја претвора наизменичната во права струја.
Англиски: rectifier
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш