Технологија - категорија

авијација повеќе

мн. авијации
Вид збор: Именка, женски род
Средства за летање, за движење по воздух: авиони, хеликоптери и сл.
Англиски: aviation Албански: aviacion

авиоиндустрија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Индустрија за производство на авиони и летала.
Англиски: aircraft industry

авиоконструктор повеќе

мн. авиоконструктори
Вид збор: Именка, машки род
Конструктор на авиони.
Англиски: aircraft designer

автограф повеќе

мн. автографи
Вид збор: Именка, машки род
Машина за умножување ракописи.
Англиски: autograph Албански: autograf

автомат повеќе

мн. автомати
Вид збор: Именка, машки род
Апарат што извршува определени дејства, работи без непосредно учество во секое од нив.
Англиски: automat Албански: automat

автоматизација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Состојба во која производството се одвива со помош на автомати, без човечка интервенција.
Англиски: automation

автоматизиран повеќе

Види и: автоматизира (св. и несв.)
автоматизирани
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) автоматизира
Англиски: automated

агрегат повеќе

мн. агрегати
Вид збор: Именка, машки род
Две или повеќе машини што прават целина (на пр. мотор и генератор).
Англиски: unit Албански: njësi

адаптер повеќе

мн. адаптери
Вид збор: Именка, машки род
Уред за адаптирање елементи, апарати за некоја нова, поинаква функција.
Англиски: adapter

аеронаутика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
наука за воздухопловство
Англиски: aeronautics

акумулатор повеќе

мн. акумулатори
Вид збор: Именка, машки род
Складиште на електрична енергија, апарат во кој се собира резервна електрична енергија.
Англиски: accumulator Албански: bateri, akumulator
Систем преку кој се врши трансформација на хемиската во електрична енергија, генератор на еднонасочна струја.
Англиски: accumulator Албански: akumulator

алат повеќе

мн. алати
Вид збор: Именка, машки род
Орудие или прибор за еден занает или за рачна работа.
Англиски: tool Турски: alet Албански: vegël

алатка повеќе

Види и: алат (м.)
мн. алатки
Вид збор: Именка, женски род
Орудие, одделно парче од алатот.
Англиски: tool Турски: alet Албански: vegël

алтернатор повеќе

мн. алтернатори
Вид збор: Именка, машки род
Машина за производство на наизменична електрична струја.
Англиски: generator

ампеража повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Јачина на електричната струја изразена во ампери.
Англиски: amperage

амплификација повеќе

амплификацијата
Вид збор: Именка, женски род
зајакнување, засилување
Англиски: amplification

амфибија повеќе

мн. амфибии
Вид збор: Именка, женски род
Моторно возило кое може да се движи и по земја и во вода.
Англиски: amphibian Албански: amfibia

анласер повеќе

мн. анласери
Вид збор: Именка, машки род
Дел на автомобилот (електро-стартер), што служи за стартување на моторот.
Англиски: starter Германски: Anlasser

антена повеќе

мн. антени
Вид збор: Именка, женски род
Спроводник за испраќање и примање радиобранови.
Англиски: antenna

антифриз повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Течност која се додава во вода за да се спречи смрзнувањето.
Англиски: antifreeze

аншлуг повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Степенот на вртење на предните тркала од моторно возило.
Англиски: tilt Германски: Anschlag

апарат повеќе

мн. апарати
Вид збор: Именка, машки род
Сложено, готово изработено техничко средство што со вклучување врши или овозможува вршење на определена работа.
Англиски: device Албански: mjet, aparat

асеизмичен повеќе

асеизмичниот
Вид збор: Придавка
Отпорен на сеизмички потреси; отпорен на земјотрес.
Англиски: aseismic

аудиовизуелен повеќе

аудиовизуелни
Вид збор: Придавка
Што може истовремено да се чуе и да се види.
Англиски: audiovisuell

аудиозапис повеќе

мн. аудиозаписи
Вид збор: Именка, машки род
тонски запис
Англиски: audio recording

аудиотехника повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Техника за разгласување и озвучување простории.
Англиски: audio-technics

ауспух повеќе

мн. ауспуси
Вид збор: Именка, машки род
Цевка за испуштање на искористените гасови кај автомобилите.
Англиски: exhaust Германски: Auspuff
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш