Сцена - категорија

фантазмагорија повеќе

мн. фантазмагории
Вид збор: Именка, женски род
Претставување на лажни слики, привиденија, духови на театарската сцена.
Англиски: phantasmagoria Албански: fantazmagori

филм повеќе

мн. филмови
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Игра, настан од стварноста раскажани со помош на движечки слики и звук.
Англиски: cinema Албански: kinema
кино-претстава
Англиски: movie show Албански: performancë

филмолог повеќе

мн. филмолози
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се занимава со филмологија.
Англиски: filmologist

филмологија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Движење во педесеттите и шеесеттите години на минатиот век поврзано со теоретското изучување на филмот.
Англиски: filmology
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш