Сцена - категорија

театар повеќе

мн. театри
Вид збор: Именка, машки род
Драмска уметност што се занимава со изведба на приказни пред публика комбинирајќи инструменти како говор, гест, музика, звук и спектакл.
Англиски: theater Албански: teatër

театарски повеќе

театарска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на театар.
Примери:
театарска претстава

театрален повеќе

театрална
Вид збор: Придавка
Постапка што личи на театар (театарска претстава).
Англиски: theatrical

театролог повеќе

мн. театролози
Вид збор: Именка, машки род
Научник што се занимава со театарот.
Англиски: theatre scholar

титлува повеќе

титлуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става титла, означува со титла.
Англиски: title

тонфилм повеќе

мн. тонфилмови
Вид збор: Именка, машки род
Филм со синхронизиран тон.
Англиски: sound film

травестија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Гротескно-комично претставување на познати театарски дела.
Англиски: travesty Албански: travesti
Театарска претстава со мажи во женски ролји.
Англиски: travesty Албански: travesti

трагедија повеќе

мн. трагедии
Вид збор: Именка, женски род
Како драмско дело.
Англиски: tragedy Албански: tragjedi

трагик повеќе

Види и: трагичар (м.)
трагици
Вид збор: Именка, машки род
трагичар

трагикомедија повеќе

мн. трагикомедии
Вид збор: Именка, женски род
Како драмско дело.
Англиски: tragicomedy Албански: tragjikomedi

трагичар повеќе

мн. трагичари
Вид збор: Именка, машки род
Артист што игра трагични улоги.
Англиски: tragedian Албански: aktor tragjedish

трагичен повеќе

трагични
Вид збор: Придавка
Што се однесува на трагедија.
Англиски: tragic

трејлер повеќе

мн. трејлери
Вид збор: Именка, машки род
Краток дел од филм што се прикажува како реклама.
Англиски: trailer Албански: paraqitje e shkurtër

трочинка повеќе

мн. трочинки
Вид збор: Именка, женски род
Драмска творба или театарска претстава во три чина.

трупа повеќе

мн. трупи
Вид збор: Именка, женски род
Група, драмски, оперски, циркуски и други артисти.
Англиски: troupe Албански: trupë, grup
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш