Сцена - категорија

радиодрама повеќе

мн. радиодрами
Вид збор: Именка, женски род
Драма што се изведува по радио.
Англиски: radio play

рампа повеќе

мн. рампи
Вид збор: Именка, женски род
Преден дел на сцена.
Англиски: frontstage Албански: platformë

режија повеќе

режијата
Вид збор: Именка, женски род
Дејноста на режисер.
Англиски: directing Француски: régie Албански: regji, udhëheqje
Примери:
Режијата на филмот му беше доверена нему.
Раководство на поставувањето на сцена на некоја драма, опера или филм.
Англиски: director Албански: regji

режира повеќе

режираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши режија на некоја драма, опера, филм и сл.
Англиски: direct Француски: régir Албански: bëj regji

режирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
режира
Англиски: directing

режисер повеќе

мн. режисери
Вид збор: Именка, машки род
Уметнички раководител на поставувањето на сцена на некое уметничко дело.
Англиски: director Албански: regjisor

режисерка повеќе

Види и: режисер (м.)
мн. режисерки
Вид збор: Именка, женски род
За жена режисер.
Англиски: director

режисерски повеќе

режисерска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на режисер.
Примери:
Режисерски талент.

режисерство повеќе

режисерството
Вид збор: Именка, среден род
Дејноста на режисер.

репертоар повеќе

мн. репертоари
Вид збор: Именка, машки род
Сите драмски, музички, сценски дела што се изведуваат во определена сезона во еден театар.
Англиски: repertoire Албански: repertuar
Примери:
Неговите дела не се симинаат од репертоарот на театрите во земјата.
Круг на улоги што ги игра некој артист или сите музички, литерарни дела што ги изведува некој пејач, музичар, рецитатор и сл.
Англиски: repertoire Албански: repertuar
Примери:
Го испеа целиот свој репертоар.

репертоарен повеќе

Види и: репертоарски (прид.)
репертоарни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на репертоар.

репертоарски повеќе

Види и: репертоар (м.)
репертоарска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на репертоар.
Примери:
Репертоарска политика.

репетиција повеќе

мн. репетиции
Вид збор: Именка, женски род
Разучување или пробно изведување на драмско или музичко дело.
Англиски: repetition

репетиционен повеќе

репетициони
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на репетиција; кој служи за репетиција.
Примери:
Репетициона сала.

реплика повеќе

мн. реплики
Вид збор: Именка, женски род
Во театарот - зборови на едно лице по кои зборува друго лице.
Англиски: reply Албански: përgjigj

репродуцент повеќе

мн. репродуценти
Вид збор: Именка, машки род
имитатор
Англиски: imitator Албански: imitator

рецитативен повеќе

рецитативни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на рецитати.
Примери:
Рецитативна изведба.

ролја повеќе

мн. ролји
Вид збор: Именка, женски род
Драмски лик што се исполнува од артист на сцена, филм и сл.
Англиски: role Албански: rol
Текстот на одделен артист.
Англиски: role Албански: rol
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш