Ретко - категорија

разведеник повеќе

мн. разведеници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што е разведено.
Англиски: divorcé

разглед повеќе

мн. разгледи
Вид збор: Именка, машки род
разгледување
Англиски: view

раздирлив повеќе

раздирливиот
Вид збор: Придавка
кој пронижува, кој пара
Англиски: tearing
Примери:
раздирлив вик

раздрум повеќе

Вид збор: Именка, машки род
раскрсница, распаќе
Англиски: junction

разјаде повеќе

разјадат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да почне да јаде
Албански: filloj të ushqehet

размеѓи повеќе

размеѓат
Вид збор: Глагол, свршен
Разграничи, установи меѓи.
Англиски: separate Албански: ndaj
(се размеѓи) Установи меѓи меѓу земји, имоти, се раздели.
Англиски: separate Албански: ndaj

разно повеќе

Вид збор: Прилог
различно
Англиски: different
Примери:
Ние разно гледаме на работите.

разоблачи повеќе

(се) разоблачат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л.) За небо – стане чисто без облаци.
Англиски: clear up
Примери:
Се разоблачи небото.

разрипа повеќе

Види и: рипа (несв.)
разрипаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого да почне многу да скока.
Англиски: jump Албански: kërcen
Примери:
Доведе свирачи, ги разрипа гостите.

разумник повеќе

мн. разумници
Вид збор: Именка, машки род
разумен човек

разумница повеќе

Види и: разумник (м.)
мн. разумници
Вид збор: Именка, женски род
За жена разумник.

раководителски повеќе

раководителска
Вид збор: Придавка
Што припаѓа, што се однесува на раководител.
Англиски: managerial Албански: menaxhues, udhëheqës

рапавина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рапавост
Англиски: coarseness

расип повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Растурање, трошење без сметка.
Англиски: waste Албански: shpenzim pa kontroll, shkapërderdhës
Примери:
Расип на силите.
полевање
Англиски: sprinkle Албански: stërpikje, spërkatje
Примери:
Токму кога се ружаше Митра да оди по вода за расип.

раскаже повеќе

раскажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се раскаже) се расприкаже
Англиски: tell Албански: tregoj, përhap

раскока повеќе

(се) раскокат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого да почне да скока.
Англиски: jump Албански: bëj të kërcej
Примери:
Дојде тој и ги раскока децата.

распива повеќе

Види и: распие (св.)
(се) распиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) распие

распише повеќе

распишат
Вид збор: Глагол, свршен
Избрише нешто напишано, отпише.
Англиски: write off Албански: fshij

распријатели повеќе

распријателат
Вид збор: Глагол, свршен
Скара пријатели.
Албански: prish miqësinë
(се распријатели) Престане да биде пријател.
Албански: prish miqësinë

растокми повеќе

растокмат
Вид збор: Глагол, свршен
растури

расчини повеќе

расчинија
Вид збор: Глагол, свршен
Лиши од чин.
Англиски: degrade Албански: degradoj

ратоборец повеќе

Види и: ратник (м.)
мн. ратоборци
Вид збор: Именка, машки род
ратник
Англиски: warrior

рѓа повеќе

(едн.) рѓата
Вид збор: Именка, женски род
непрокопсан човек
Англиски: crook Албански: ndryshk, pis

режисерство повеќе

режисерството
Вид збор: Именка, среден род
Дејноста на режисер.

реча повеќе

Види и: реч (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
реч

речува повеќе

Види и: рече (св.)
речуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
рече

речување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
речува
Англиски: eloquence

ржанов повеќе

Види и: ржен (прид.)
ржанови
Вид збор: Придавка
'ржен

родозаштитник повеќе

мн. родозаштитници
Вид збор: Именка, машки род
Заштитник на татковината.
Англиски: patriot

романист повеќе

мн. романисти
Вид збор: Именка, машки род
романсиер
Англиски: writer Албански: romansier, autor

рути повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
руши, урива, крши, кутина, кутка
Англиски: shatter Албански: prish, rrënoj
(се рути) се руши
Англиски: shatter Албански: prishet, rrënohet
а - г - д - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш