Ретко - категорија

пазарува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
пазари
Англиски: shop Албански: bëj pazar
(се пазарува) се пазари
Англиски: negotiate Албански: bëj pazar

пазарување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пазарење
Англиски: negotiation

пазач повеќе

мн. пазачи
Вид збор: Именка, машки род
чувар
Англиски: watchman Албански: rojtar

пак повеќе

Вид збор: Сврзник
па

палатка повеќе

мн. палатки
Вид збор: Именка, женски род
шатор
Англиски: tent
Примери:
Наоколу се белееја на утринското сонце неколку палатки.

палач повеќе

мн. палачи
Вид збор: Именка, машки род
џелат
Англиски: executioner

палачен повеќе

Види и: џелатски (прид.)
палачна
Вид збор: Придавка
џелатски

паметен повеќе

паметни
Вид збор: Придавка
Кој долго се памти.
Англиски: unforgettable

паметник повеќе

мн. паметници
Вид збор: Именка, машки род
памет
Англиски: memory Албански: memori, mendje

панагон повеќе

мн. панагони
Вид збор: Именка, машки род
Товар кој се става на стоката одозгора помеѓу двата странични товари.

паникер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
паничар
Англиски: scaremonger

паникерски повеќе

Вид збор: Придавка
паничарски

пар повеќе

мн. парови
Вид збор: Именка, машки род
рало, чифт
Англиски: pair Албански: çift

парадокс повеќе

мн. парадокси
Вид збор: Именка, машки род
Подвид на антитезата: реченица каде што два дела на прв поглед делуваат спротивни, но сепак стојат едно до друго.
Англиски: paradox Албански: paradoks

пареен повеќе

Види и: парен (прид.)
парејна
Вид збор: Придавка
парен
Англиски: even

парник повеќе

мн. парници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е член на некој пар.
Англиски: pair
Примери:
(грам.) Согласките и и ќ се парници.

парталест повеќе

Види и: парталав (прид.)
парталести
Вид збор: Придавка
парталав

партида повеќе

мн. партиди
Вид збор: Именка, женски род
партија
Англиски: part

партиен повеќе

Види и: партиски (прид.)
партијна
Вид збор: Придавка
партиски

патешественик повеќе

Види и: патешествие (ср.)
мн. патешественици
Вид збор: Именка, машки род
патник, авантурист
Англиски: adventurer

патешественица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Жена патешественик.
Англиски: adventurer

патешествие повеќе

мн. патешествија
Вид збор: Именка, среден род
Пат, патување (обично долг или во далечни земји, или полно со преживеалици).
Англиски: adventure

патник повеќе

мн. патници
Вид збор: Именка, машки род
страдалник
Англиски: sufferer Албански: vuajtës

патница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
страдалница
Англиски: sufferer Албански: vuajtëse

патнички повеќе

патничкиот
Вид збор: Придавка
страдален, страдалнички

патор повеќе

Види и: патка (ж.)
Вид збор: Именка, машки род
патка
Англиски: drake

паунски повеќе

Вид збор: Придавка
паунов

пепелав повеќе

пепелави
Вид збор: Придавка
Покриен со пепел.
Англиски: dusty

пеперужен повеќе

пеперужна
Вид збор: Придавка
Во врска со пеперуга.
Албански: fluture

периода повеќе

мн. периоди
Вид збор: Именка, женски род
менструација
Англиски: menstruation Албански: menstruacion

периодски повеќе

Види и: периодички (прид.)
периодска
Вид збор: Придавка
периодички
Англиски: periodic

перка повеќе

мн. перки
Вид збор: Именка, женски род
пропелер, елиса
Англиски: propeller Албански: propeler, helikë

петлетка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
петолетка

петолиние повеќе

мн. петолинија
Вид збор: Именка, среден род
Петте линии за ноти.

петолист повеќе

петолисна
Вид збор: Придавка
Што е со пет листа.
Примери:
Петолист цвет.

петопрст повеќе

петопрсна
Вид збор: Придавка
Што е со пет прста.

петострук повеќе

петострука
Вид збор: Придавка
петорен, петкатен

петочлен повеќе

Вид збор: Придавка
Што е со пет члена.
Примери:
Петочлена комисија.

петровски повеќе

Види и: петровденски (прид.)
петровденска
Вид збор: Придавка
петровденски
Примери:
Петровско јаболко (петровка).

писалка повеќе

мн. писалки
Вид збор: Именка, женски род
Тоа со што се пишува.
Англиски: pen

писмен повеќе

писмени
Вид збор: Придавка
Што е напишан, отпечатен, објавен.
Англиски: printed Албански: i shtypur

писмо повеќе

мн. писма
Вид збор: Именка, среден род
исправа, документ
Англиски: certificate Албански: çertifikatë

писмоносец повеќе

мн. писмоносци
Вид збор: Именка, машки род
Поштар, носач на писма.
Англиски: postman

пламени повеќе

Види и: пламти (несв.)
(се) пламенат
Вид збор: Глагол, несвршен
пламти
Англиски: flare

пламенит повеќе

Види и: пламен (м.)
пламенита
Вид збор: Придавка
пламен
Англиски: passionate

пламтеж повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пламтење
Англиски: burning

планетарен повеќе

планетарна
Вид збор: Придавка
планетен

планомерен повеќе

планомерна
Вид збор: Придавка
Што се извршува според установен план.
Англиски: scheduled
Примери:
планомерен развиток.

планомерно повеќе

Вид збор: Прилог
планомерен
Англиски: planned
Примери:
Работиме планомерно.

планомерност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
план

плантажер повеќе

мн. плантажери
Вид збор: Именка, машки род
Сопственик на плантажа.
Англиски: planter

плантација повеќе

Види и: плантажа (ж.)
мн. плантации
Вид збор: Именка, женски род
плантажа
Англиски: plantation

пласка повеќе

пласкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
удира
Англиски: flutter Албански: rrah krahët
Примери:
Пласка со крилјата

пласкање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
плескање
Англиски: applause Албански: rrahje

плат повеќе

Вид збор: Именка, машки род
штоф
Англиски: fabric Албански: stof

платниште повеќе

мн. платништа
Вид збор: Именка, среден род
Шаторско крило.
Англиски: tent Албански: tendë

плаќа повеќе

Види и: плата (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
плата
Англиски: salary Албански: pagë. rrogë

плаќа повеќе

Види и: плати (св.)
плаќаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се плаќа) Расчистува долгови.
Англиски: settle Албански: paguaj, shlyej

плачевен повеќе

Види и: плачлив (прид.)
плачевна
Вид збор: Придавка
плачлив
Примери:
Плачевни резултати.

плискот повеќе

Вид збор: Именка, машки род
плискање

плискоти повеќе

Види и: плиска (несв.)
плискотат
Вид збор: Глагол, несвршен
плиска

плисок повеќе

Види и: плискање (ср.)
мн. плисоци
Вид збор: Именка, машки род
плискање

плиш повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
сомот, кадифе
Англиски: plush Француски: pluche Албански: plish, kadife
пељуш
Англиски: velvet Француски: pluche Албански: kadife

плишен повеќе

плишни
Вид збор: Придавка
сомотен, кадифен
Англиски: velvety Албански: kadife
пељушен
Албански: kadife

плоден повеќе

плодни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на плод.
Албански: pjellor

плоди повеќе

плодат
Вид збор: Глагол, несвршен
создава, пораѓа
Англиски: bear Албански: lind, krijoj

плодовит повеќе

Види и: плоден (прид.)
плодовитиот
Вид збор: Придавка
плоден
Англиски: fertile

плодовитост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
плодност
Англиски: fertility

плодотворен повеќе

плодотворна
Вид збор: Придавка
Што го спомага развитокот на нешто; што овозможува добри резултати.
Англиски: fruitful
Примери:
Плодотворна дејност

плодотворно повеќе

Вид збор: Прилог
Што овозможува добри резултати.
Англиски: fruitful

плодотворност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Носење плодови, давање резултати.
Англиски: fruitfulness
Примери:
плодотворноста на идеите.

плуе повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
гние
Англиски: rot Албански: kalbet

плускотење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
плускот
Англиски: patter

пљачка повеќе

мн. пљачки
Вид збор: Именка, женски род
плен
Англиски: plunder Албански: plaçkë, pre

повели повеќе

повелат
Вид збор: Глагол, свршен
Учтиво искажување понуда, покана.
Англиски: invite Албански: urdhëro
заповеда, нареди
Англиски: command Албански: urdhëroj

повини повеќе

Види и: повинува (несв.)
(се) повинат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) повинува
Англиски: subordinate

погуба повеќе

мн. погуби
Вид збор: Именка, женски род
погубување, уништување, пропаст
Англиски: execution

показалец повеќе

мн. показалци
Вид збор: Именка, машки род
Индекс или текст што насочува и дава некакви податоци.
Англиски: pointer Албански: indeks, tregues

поколеба повеќе

поколебаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поколеба) Помине во колебање некое време.
Англиски: waver Албански: hezitoj

понадвор повеќе

Вид збор: Прилог
надвор
Англиски: outside

понастаса повеќе

Види и: настаса (св.)
понастасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Достаса, достигне некого или нешто.
Англиски: reach

понастигне повеќе

Види и: настигне (св.)
понастигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Достаса, достигне некого или нешто.
Англиски: reach

понема повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Нема како порано, има помалку од порано.

пообели повеќе

Види и: обели (св.)
пообелат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи донекаде бел.
Англиски: whiten Албански: zbardhoj

поопие повеќе

Види и: опие (св.)
поопијат
Вид збор: Глагол, свршен
Опие малку, во мала мера.
Англиски: drink, intoxicate

попази повеќе

Види и: пази (несв.)
попазат
Вид збор: Глагол, свршен
(се попази) Се чува малку, кратко време.
Англиски: watch

попита повеќе

Види и: пита (несв.)
(се) попитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пита, проси малку, кратко време.
Англиски: beg

попише повеќе

попишат
Вид збор: Глагол, свршен
Пише малку, кратко време.
Англиски: write Албански: shkruaj pak

поплави повеќе

поплават
Вид збор: Глагол, свршен
Исполни во голем број, во голема количина.
Англиски: inundate Албански: përmbyt

попласка повеќе

попласкаат
Вид збор: Глагол, свршен
поплеска
Англиски: slap, clap

поповство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
збир од попови

попослежен повеќе

Види и: подоцнежен (прид.)
попослежниот
Вид збор: Придавка
подоцнежен

попоткастри повеќе

Види и: поткастри (св.)
попоткастрат
Вид збор: Глагол, свршен
Поткастри малку или уште малку.
Англиски: prune

попотпира повеќе

Види и: потпре (св.)
се попотпираат
Вид збор: Глагол, свршен
Се потпира малку, донекаде.
Англиски: support

попотпраша повеќе

Види и: потпраша (св.)
попотпрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
потпраша

попотпре повеќе

Види и: потпре (св.)
се попотпрат
Вид збор: Глагол, свршен
Се потпре малку, донекаде.
Англиски: support

поправителен повеќе

Види и: поправен (прид.)
поправителниот
Вид збор: Придавка
поправен
Англиски: corrective

попраши повеќе

Види и: праши (несв.)
попрашат
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие, потури со прав; крене прав.
Англиски: dust

попрегреши повеќе

Види и: прегреши (св.)
попрегрешат
Вид збор: Глагол, свршен
Погреши, згреши малку.
Англиски: err

попрелисти повеќе

Види и: попрелиста (св.)
попрелистат
Вид збор: Глагол, свршен
попрелиста

попремавне повеќе

Види и: премавне (св.)
попремавнат
Вид збор: Глагол, свршен
Премавне малку, во определен степен.

попретегне повеќе

Види и: претегне (св.)
попретегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Извлече малку.

попривлече повеќе

Види и: привлече (св.)
попривлечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се попривлече) се довлече
Англиски: drag

попригоди повеќе

Види и: пригоди (св.)
попригодат
Вид збор: Глагол, свршен
Приспособи малку, донекаде.
Англиски: accommodate

попримири повеќе

Види и: примири (св.)
попримират
Вид збор: Глагол, свршен
Помири малку, донекаде.

поразија повеќе

мн. поразии
Вид збор: Именка, женски род
пораз
Англиски: defeat Албански: disfat

поразучи повеќе

Види и: разучи (св.)
поразучат
Вид збор: Глагол, свршен
Проучи малку, донекаде.
Англиски: study

пораскае повеќе

Види и: покае (св.)
се пораскајат
Вид збор: Глагол, свршен
Се покае малку, во мала мера или уште малку.
Англиски: regret

порачка повеќе

мн. порачки
Вид збор: Именка, женски род
порака
Англиски: message Албански: porosi

пороби повеќе

поробат
Вид збор: Глагол, свршен
поплени
Англиски: loot Албански: grabit
зароби
Англиски: conquer Албански: pushtoj, robëroj

порумени повеќе

поруменат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некого румен.
Англиски: redden Албански: skuq

посади повеќе

посадат
Вид збор: Глагол, свршен
Сади малку или уште малку.
Англиски: plant Албански: mbjell pak

посети повеќе

посетат
Вид збор: Глагол, свршен
За настан, состојба - дојде, настапи, се појави, настана.
Англиски: visit Албански: vizitoj, vij

посече повеќе

Види и: сече (несв.)
посечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се посече) се пресече
Албански: pritem

последува повеќе

последуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Тргне по некого веднаш или пак по некое време.
Англиски: follow
Дејствува согласно со нешто, по примерот на некој друг.
Англиски: follow
Следи, се појави по нешто или како резултат на нешто.
Англиски: follow

посребри повеќе

посребрат
Вид збор: Глагол, свршен
(се посребри) Побели, добие боја на сребро.
Англиски: silverplate Албански: merr ngjyrë argjendi

пост повеќе

мн. пости
Вид збор: Именка, машки род
Место од каде што се набљудува, стражарско место.
Англиски: post Албански: vend vështrimi

постановка повеќе

мн. постановки
Вид збор: Именка, женски род
Организирање на сценска претстава.
Англиски: setting

потен повеќе

потни
Вид збор: Придавка
Што е оросен со капки слични на пот.
Англиски: sweaty

поткачи повеќе

поткачат
Вид збор: Глагол, свршен
Зголеми, повиши малку цена.
Англиски: rise Албански: hip, rrit

поткрепи повеќе

поткрепат
Вид збор: Глагол, свршен
Потпре со нешто за да го направи поцврсто, посигурно.
Англиски: reinforce Албански: përforcoj

поттура повеќе

Види и: поттури (св.)
поттураат
Вид збор: Глагол, несвршен
Полие, залие, сипе во некоја мера.
Англиски: pour Албански: ujis, mbush, derdh pak

прегрее повеќе

прегреат
Вид збор: Глагол, свршен
Загрее, снабди греење за определено време.
Англиски: heat Албански: nxehet, ngrohet

предума повеќе

предумаат
Вид збор: Глагол, свршен
продума, проговори
Англиски: talk Албански: flas

преживеан повеќе

преживеани
Вид збор: Придавка
Што е застарен, несовремен, одживеан.
Англиски: old-fashioned

през повеќе

Вид збор: Предлог
Со временско значење - во време на, за време на.
Англиски: during

преклони повеќе

преклонат
Вид збор: Глагол, свршен
(се преклони) се поклони
Англиски: bow Албански: përkul

преколне повеќе

Види и: колне (несв.)
преколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Проколне некого или нешто.
Англиски: damn Албански: mallkoj

преобрати повеќе

преобратат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши влијание врз некого да премине во друга вера, мислење, идеологија.
Англиски: convert Албански: konvertoj, ndërroj fenë

прерасне повеќе

прераснат
Вид збор: Глагол, свршен
надрасне
Англиски: outgrow Албански: rritet më tepër

прероди повеќе

преродат
Вид збор: Глагол, свршен
Роди изобилно род.
Англиски: bear Албански: bereqet i tepërt

преса повеќе

мн. преси
Вид збор: Именка, женски род
Периодичен печат (весници, списанија, журнали).
Англиски: press Албански: shtyp

пресее повеќе

пресеат
Вид збор: Глагол, свршен
Одново исчисти со сеење.
Англиски: sift Албански: sit, shoshit

престапи повеќе

престапат
Вид збор: Глагол, свршен
Отстапи, се откаже од нешто.
Англиски: retract Албански: tërheq, largoj

престои повеќе

престојат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане, се задржи некаде определено време.
Англиски: reside Албански: qëndroj, banoj

престори повеќе

престорат
Вид збор: Глагол, свршен
се препознае
Албански: njoh

претера повеќе

претераат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине низ нешто.
Англиски: go through Албански: kaloj nëpër

претече повеќе

претечат
Вид збор: Глагол, свршен
престигне
Англиски: overtake Албански: kaloj

претпочитува повеќе

Види и: претпочита (несв.)
претпочитуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
претпочита
Англиски: prefer

претседател повеќе

мн. претседатели
Вид збор: Именка, машки род
претседавач
Англиски: chairman

префрли повеќе

префрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине одредени години во живот.
Англиски: exceed Албански: kaloj

прецени повеќе

преценат
Вид збор: Глагол, свршен
оцени, процени
Англиски: estimate Албански: vlerësoj

привиди повеќе

привидат
Вид збор: Глагол, свршен
Види, посети кратко време.
Англиски: examine

пријде повеќе

пријдат
Вид збор: Глагол, свршен
Премине на нечија страна.
Англиски: join Албански: bashkanngjes

прикаска повеќе

Види и: приказна (ж.)
мн. прикаски
Вид збор: Именка, женски род
приказна

прикачи повеќе

прикачат
Вид збор: Глагол, свршен
Качи малку или уште малку повисоко.
Англиски: hang Албански: var, ngjes

приклони повеќе

приклонат
Вид збор: Глагол, свршен
(се приклони) Се свие надолу, се наведне.
Англиски: incline Албански: përkulem

приклучение повеќе

мн. приклученија
Вид збор: Именка, среден род
Необична случка, авантура.
Англиски: adventure

приклучи повеќе

приклучат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе до крај, приврши нешто.
Англиски: conclude Албански: nxjer përfundim
(се приклучи) се приврши
Англиски: finalize Албански: finalizoj

примерно повеќе

Вид збор: Прилог
на пример
Англиски: for example

примка повеќе

мн. примки
Вид збор: Именка, женски род
Вид јамка приспособена за фаќање дивеч.
Англиски: sling Албански: hobe
Примери:
Зајак во примка.

провала повеќе

мн. провали
Вид збор: Именка, женски род
грабеж
Англиски: robbery Албански: vjedhje

производ повеќе

мн. производи
Вид збор: Именка, машки род
Резултат на умствена работа, книжевно, уметничко дело.
Англиски: creation Албански: vepër

произвол повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
самоволие, насилство
Англиски: arbitrariness

произволен повеќе

произволни
Вид збор: Придавка
Што е своеволен, самоволен.
Англиски: self-willed

пролетоска повеќе

Вид збор: Прилог
Идната пролет.

просец повеќе

мн. просци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што проси.
Англиски: beggar Албански: lypës
а - г - д - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш