Религија - категорија

шаман повеќе

мн. шамани
Вид збор: Именка, машки род
Свештеник на шаманизмот со способност да стапи во контакт со духови.
Англиски: shaman

шаманизам повеќе

(едн.) шаманизмот
Вид збор: Именка, машки род
Религија на некои примитивни култури според која демоните и духовите на предците управуваат со луѓето, кои преку шаманите стапуваат во контакт со нив.

шеријат повеќе

(едн.) шеријатот
Вид збор: Именка, машки род
Збир од религиозни и други правила кај муслиманите, засновани на коранот; свештен закон.
Англиски: sharia Турски: şeriat

шеријатски повеќе

Види и: шеријат (м.)
шеријатскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на шеријат.

шизма повеќе

мн. шизми
Вид збор: Именка, женски род
Расцепување на верска заедница.
Англиски: schism

шиит повеќе

мн. шиити
Вид збор: Именка, машки род
Следбеник на шиитскиот ислам.
Англиски: shiite

шрамана повеќе

мн. шрамани
Вид збор: Именка, женски род
Аскет, пустиник во Будизмот.
Англиски: shramana
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш