Религија - категорија

целибат повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Забрана на свештениците од некои вероисповести да се женат.
Англиски: celibacy Албански: celibat, beqari

црква повеќе

мн. цркви
Вид збор: Именка, женски род
христијански храм
Англиски: church Албански: kishë
Служба во христијански храм.
Англиски: service Албански: shërbim
Организација што го раководи религиозниот живот на христијаните.
Англиски: organisation Албански: organizatë

црквар повеќе

Види и: црква (ж.)
мн. црквари
Вид збор: Именка, машки род
Човек што редовно оди в црква.
Англиски: churchgoer

цркварка повеќе

Види и: црквар (м.)
мн. цркварки
Вид збор: Именка, женски род
За жена црквар.
Англиски: churchgoer

црквин повеќе

Види и: црква (ж.)
црквина
Вид збор: Придавка
Што е во врска со црква.

црквински повеќе

Види и: црква (ж.)
црквинска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со црква.
Примери:
Застана на црквинска врата.

црквица повеќе

мн. црквици
Вид збор: Именка, женски род
црква
Англиски: church

црквиче повеќе

мн. црквичиња
Вид збор: Именка, среден род
црква
Англиски: church
Примери:
Во црквичето над селото.

црквичка повеќе

мн. црквички
Вид збор: Именка, женски род
црква
Англиски: church

црквиште повеќе

мн. црквишта
Вид збор: Именка, среден род
Место кај што имало некогаш црква.
Албански: vend kishe
Оградено земјиште околу црква; црковен двор.
Албански: oborr kishe

црковен повеќе

црковни
Вид збор: Придавка
Сврзан со црквата, со религијата; кој и припаѓа на црквата.
Англиски: church
Примери:
Црковен суд.
Кој се однесува на црква.
Англиски: church
Примери:
Црковна врата.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш