Религија - категорија

укач повеќе

мн. укачи
Вид збор: Именка, машки род
дервиш
Англиски: dervish Турски: hu
Примери:
Седат дервиши, укачи.

универзализам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Учење спрема кое волјата на Господ да го спаси светот го опфаќа целото човештво.
Англиски: universalism

унитаризам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
теолошка доктрина
Англиски: unitarism

Успение повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Верување на христијанската црква дека Света Дева Марија по смртта била примена на небо.
Англиски: Assumption Албански: supozim
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш