Религија - категорија

набожен повеќе

набожниот
Вид збор: Придавка
Кој верува во бога.
Англиски: religious
Што има обележје, особина на вера во бога.
Англиски: devout

набожник повеќе

мн. набожници
Вид збор: Именка, машки род
набожен човек
Англиски: believer

надбискуп повеќе

мн. надбискупи
Вид збор: Именка, машки род
Прв бискуп во една католичка црковна провинција, поглавар на надбискупија.
Англиски: archbishop

надбискупија повеќе

мн. надбискупии
Вид збор: Именка, женски род
Диецеза, епархија на надбискуп.
Англиски: diocese Албански: kryepeshkopi
Седиште, дом на надбискуп.
Англиски: diocese Албански: kryepeshkopi

намаз повеќе

(едн.) намазот
Вид збор: Именка, машки род
Муслиманска молитва која муслиманите ја прават петпати во денот.
Англиски: prayer Турски: namaz

небо повеќе

мн. неба
Вид збор: Именка, среден род
Во религиозните претстави - просторот, местото каде што се наоѓаат Бог и божјите суштества.
Англиски: heaven Албански: parajsë

неверен повеќе

неверни
Вид збор: Придавка
Што не е од нашата вера, што припаѓа на туѓа вера.
Англиски: unbelieving Албански: i pabesë, i pafe

невернички повеќе

неверничкиот
Вид збор: Придавка
Што припаѓа, што се однесува на неверник и на неверница, неверничка.
Англиски: infidel

незнабоштво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
паганство
Англиски: paganisam

нектар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Во грчката митологија - пијалак на боговите што ги правел бесмртни.
Англиски: nectar Албански: nektar

ненабожен повеќе

ненабожниот
Вид збор: Придавка
Што не е набожен, што не верува во бога.
Англиски: unbelieving
Што нема обележје на вера во бога.

непобожен повеќе

Види и: ненабожен (прид.)
непобожниот
Вид збор: Придавка
ненабожен

нечестив повеќе

нечестиви
Вид збор: Придавка
грешен, ѓаволски
Англиски: sinful

нирвана повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Во будистичката религија - смирена, блажена состојба на душата.
Англиски: nirwana Албански: nirvana

нововерец повеќе

мн. нововерци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што примило нова вера или што од неодамна станало верник, примило вера.
Англиски: convert Албански: besimtar i ri
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш