Разговорно - категорија

ќар повеќе

(едн.) ќарот
Вид збор: Именка, машки род
Позитивен резултат од една дејност.
Англиски: profit, benefit Турски: kâr Албански: qar, fitim

ќари повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
спечали, заработи, доби, ќарува
Англиски: profit

ќарлија повеќе

мн. ќарлии
Вид збор: Именка, машки род
Оној што работи за ќар, добивка; ќарџија.
Англиски: reseller Турски: kâr

ќарува повеќе

ќаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
печали, добива, заработува
Англиски: profit

ќарување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
печалење, ќарење, добивање, заработување
Англиски: profit

ќерата повеќе

Вид збор: Именка, машки род
неранимајко
Англиски: good-for-nothing Турски: kerata

ќердоса повеќе

ќердосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Добива, заработува, постигнува успех, среќа во животот.
Англиски: profit Турски: kâr Албански: kerdos, fiton
За женење: земе за жена.
Англиски: marry Албански: martoj
Ќе успее, постигнува успех во животот, се усреќува, станува среќен, имотен/имуќен.
Англиски: succeed Албански: i suksesshëm

ќеф повеќе

мн. ќефови
Вид збор: Именка, машки род
волја
Англиски: wish Турски: keyif Албански: qejf, dëshirë
расположение, радост, уживање
Англиски: pleasure Турски: keyif Албански: dëfrim, knaqësi

ќефледиса повеќе

ќефледисаат
Вид збор: Глагол, свршен
расположи
Турски: keyiflenmek Албански: kënaqet
(се кефледиса) се расположи
Англиски: have pleasure Турски: keyiflenmek Албански: kënaqet
(се кефледиса) се напива, опијанува
Англиски: get drunk Турски: keyiflenmek Албански: deh

ќефлија повеќе

(немен.)
Вид збор: Придавка
Добро расположен.
Англиски: cheerful Турски: keyifli
поднапиен, тргнат
Англиски: drunken

ќешки повеќе

Вид збор: Честичка
За изразување на жалење, недоволство што се случило нешто; (камо, камо среќа, поарно да .., би било подобро да ...)
Турски: keşke

ќорлеме повеќе

Вид збор: Прилог
слепечки
Англиски: blindly
Примери:
Оди така ќорлемечки, како слепец.
како без глава, невнимателно
Англиски: headless
Примери:
ќорлемечки дотрча

ќорчо повеќе

мн. ќорчовци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е ќорав.
Англиски: blind

ќотек повеќе

мн. ќотеци
Вид збор: Именка, машки род
тепање
Англиски: beating Турски: kötek

ќош повеќе

Види и: ќоше (ср.)
мн. ќошеви
Вид збор: Именка, машки род
агол
Англиски: angle, corner Турски: köşe

ќоше повеќе

Види и: ќош (м.)
мн. ќошиња
Вид збор: Именка, среден род
агол
Англиски: angle Турски: köşe Албански: kënd, qoshe
Примери:
Лошо ќоше.

ќошлест повеќе

ќошлести
Вид збор: Придавка
со ќошиња, со агли
Англиски: angular Турски: köşe
аглест
Англиски: angular

ќумур повеќе

мн. ќумурот
Вид збор: Именка, машки род
јаглен
Англиски: coal Турски: kömür

ќумурџија повеќе

мн. ќумурџии
Вид збор: Именка, машки род
јагленар
Англиски: charburner Турски: kömürcü

ќумурџилница повеќе

мн ќумурџилници
Вид збор: Именка, женски род
јагленарница

ќути повеќе

ќутат
Вид збор: Глагол, несвршен
Молчи, не испушта глас.
Англиски: keep silent Српски: ћутати

ќушне повеќе

ќушнат
Вид збор: Глагол, свршен
Удри, турне, обично со нога.
Англиски: kick
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш