Преносно значење - категорија

јаболко повеќе

мн. јаболка
Вид збор: Именка, среден род
Тоа што по своја форма личи на јаболко.
Албански: mollë

јава повеќе

јаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Угнетува, искористува, држи некого во потчинета положба.
Англиски: suppress Албански: shtyp, shuaj

јавне повеќе

јавнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се качи, седне, застане на нешто друго.
Англиски: ride Албански: hypë
Притисне, предизвика мака.
Англиски: torment Албански: i hyp, i varret
Потчини некого.
Англиски: suppress Албански: shtyp, nënshtron

јаглениса повеќе

јагленисаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се јаглениса) потемни, поцрни
Англиски: blacken Албански: shkrumbohet

јагне повеќе

мн. јагниња
Вид збор: Именка, среден род
кротко, мирно лице
Албански: qingj, person i butë

јагурида повеќе

Вид збор: Придавка
незрел, недораснат, зелен
Англиски: immature

јад повеќе

мн. јадови
Вид збор: Именка, машки род
отров, горчина
Англиски: bitterness Албански: idhtësi, helm

јадач повеќе

мн. јадачи
Вид збор: Именка, машки род
Мачител, тој што живее од туѓа мака.
Англиски: torturer Албански: mundues

јаде повеќе

јадат
Вид збор: Глагол, несвршен
Измачува, нервира, создава грижи, јадови, маки.
Англиски: worry Албански: ha, brej
троши, скусува, одзема
Англиски: spend Албански: harxhoj, merr
трпи, претрпи
Англиски: suffer Албански: ndjej

јадец повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
празно, шупливо, безвредно
Англиски: empty Албански: zbrazët, bosh

јадица повеќе

мн. јадици
Вид збор: Именка, женски род
Дел од риболовна опрема, дрвен или пластичен стап на кој се врзува конец со јадица
Англиски: fishing rod Албански: grep, shkop peshkimi

јадлив повеќе

јадливи
Вид збор: Придавка
Исполнет со јад, со горчина.
Англиски: bitter

јадро повеќе

мн. јадра
Вид збор: Именка, среден род
Суштина, најважен, основен дел од нешто.
Англиски: core Албански: thelb, palcë

јаз повеќе

мн. јазови
Вид збор: Именка, машки род
Препрека, нешто што ја попречува комуникацијата меѓу две страни.
Англиски: rift Албански: jaz, penges

јазик повеќе

мн. јазици
Вид збор: Именка, машки род
Издолжен дел од нешто што има форма на јазик.
Англиски: tongue Албански: gjuhë

јајце повеќе

мн. јајца
Вид збор: Именка, среден род
Предмет со овална форма.
Англиски: egg Албански: vezë

јајчар повеќе

мн. јајчари
Вид збор: Именка, машки род
Љубител на јајца.
Албански: voexhi, vezëadhurues

јајчарка повеќе

мн. јајчарки
Вид збор: Именка, женски род
Љубителка на јајца.
Албански: vezëadhuruese

јакобинец повеќе

мн. јакобинци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што има напредни, револуционерни идеи.
Англиски: progressive Албански: jakobin, progresiv

јалов повеќе

јалови
Вид збор: Придавка
Што не дава резултати.
Англиски: futile

јанѕа повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Лош човек.
Албански: zuzar, kopuk

јарем повеќе

мн. јареми
Вид збор: Именка, машки род
ропство
Англиски: slavery Албански: skllavëri

јасен повеќе

јасни
Вид збор: Придавка
Разбирлив, точно определен, прецизен.
Англиски: clear

јастреб повеќе

мн. јастреби
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на агресивна политика.
Англиски: hawk Албански: gjeraqina

јатак повеќе

мн. јатаци
Вид збор: Именка, машки род
заштитник на криминалци
Англиски: accomplice Албански: mbrojtës i kriminelëve

јатка повеќе

мн. јатки
Вид збор: Именка, женски род
Суштински, најважен дел од нешто.
Англиски: core Албански: bërthamë

јато повеќе

мн. јата
Вид збор: Именка, среден род
Воопшто, група предмети.
Англиски: group Албански: grupë, tufë

јота повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Мало количество, малку.
Англиски: iota Албански: sasi e vogël

југ повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Области со блага, пријатна клима; топли краишта.
Англиски: south Албански: jugor

југа повеќе

југаат
Вид збор: Глагол, несвршен
плаче, кука
Англиски: lament Албански: qanë, vajton

јужен повеќе

јужни
Вид збор: Придавка
За време - топол, пријатен.
Англиски: warm Албански: ngrohtë
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш