Правда - категорија

уапсен повеќе

Види и: уапси (св.)
уапсени
Вид збор: Придавка
лишен од слобода, затворен
Англиски: jailed

уапси повеќе

уапсат
Вид збор: Глагол, свршен
Лиши од слобода, затвори.
Англиски: arrest

убиство повеќе

мн. убиства
Вид збор: Именка, среден род
Насилно лишување од живот.
Англиски: murder Албански: vrasje

увид повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Утврдување на фактичката состојба.
Англиски: examination Албански: kontroll

узакони повеќе

узаконат
Вид збор: Глагол, свршен
озакони, кодификува, кодифицира
Англиски: codify

узурпација повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Уротивзаконско заграбување на власт или присвојување на туѓи права.
Англиски: usurpation

узурпира повеќе

узурпираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Противзаконско присвојување на туѓ имот, права и сл.
Англиски: usurp

узус повеќе

мн. узуси
Вид збор: Именка, машки род
Во судството: употреба.
Англиски: use Албански: përdorim, zakon

украде повеќе

украдат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе туѓо.
Англиски: steal Албански: vjedh

умисла повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
(во правото) План при извршувањето на кривично дело.
Англиски: premeditation Албански: paramendim

умислен повеќе

умислени
Вид збор: Придавка
(во правото) Намерен, однапред планиран.
Англиски: premeditated

умислено повеќе

Вид збор: Прилог
(во правото) со умисла, намерно
Англиски: with premeditation

умисленост повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
(во правото) злонамерност
Англиски: premeditation

уредба повеќе

мн. уредби
Вид збор: Именка, женски род
Правен акт.
Англиски: decree Албански: dekret, vendim
Примери:
Уредба за укинување на Републичкнот фонд за унапредување на земјоделството.

усвоеник повеќе

мн. усвоеници
Вид збор: Именка, машки род
Како правен термин за посвоено дете.
Англиски: adopted child

усвоител повеќе

мн. усвоители
Вид збор: Именка, машки род
Како правен термин за тој што посвојува.

условен повеќе

условни
Вид збор: Придавка
Даден под некој услов, ограничен со некој услов.
Англиски: probationary

усмрти повеќе

усмртат
Вид збор: Глагол, свршен
Убие, изврши убиство.
Англиски: kill

усност повеќе

(едн.) усноста
Вид збор: Именка, женски род
(како правен термин) начело на усност

устав повеќе

уставот
Вид збор: Именка, машки род
Основен закон на една држава.
Англиски: constitution Албански: kushtetutë
Примери:
Повреда на уставот.

уставен повеќе

уставна
Вид збор: Придавка
Што се однесува на уставот.
Англиски: constitutional
Примери:
Уставните поставки.

уставност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
конституционалитет
Англиски: constitutionality

уставобранител повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Бранител на уставот.

уставотворен повеќе

уставотворна
Вид збор: Придавка
Што има можност да донесува или изменува устав.
Англиски: constitutional
Примери:
Уставотворно собрание.

уставотворец повеќе

мн. уставотворци
Вид збор: Именка, машки род
Оној кој донесува или изменува устав.
Англиски: constitutionalist

уценувач повеќе

мн. уценувачи
Вид збор: Именка, машки род
Оној што уценува, што се служи со уцена.
Англиски: blackmailer

уценувачка повеќе

мн. уценувачки
Вид збор: Именка, женски род
За жена уценувач.
Англиски: blackmailer

уценувачки повеќе

уценувачка
Вид збор: Придавка
Што има карактер на уцена.
Примери:
Со уценувачко писмо изнудил голема сума пари.
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш