Правда - категорија

кадија повеќе

мн. кадии
Вид збор: Именка, машки род
судија
Англиски: judge Турски: kadı

кадилак повеќе

мн. кадилаци
Вид збор: Именка, машки род
Област во која суди еден кадија.
Англиски: district Турски: kadılık Албански: qark ku gjykon kadia
Кадиска служба.
Албански: shërbim kadie

казна повеќе

мн. казни
Вид збор: Именка, женски род
Мерка што се применува кон некого поради некаква вина, направен престап, пропуст, злосторство и сл.
Англиски: punishment Албански: dënim

казнен повеќе

казнени
Вид збор: Придавка
Што се однесува на казна и казнување.

казненик повеќе

мн. казненици
Вид збор: Именка, машки род
Лице што издржува некаква казна, обично во затвор.
Англиски: convict

казнено повеќе

Вид збор: Префикс
Како прв дел од сложенки означува дека тоа што е означено со вториот дел се однесува на казна, казнување или на кривично право.
Англиски: criminal

казнивост повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Подложност, потпаѓање под казна.
Англиски: punishableness

казуистика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Разгледување одделни примери од правните спорови во согласност со правните норми.
Англиски: casuistry Албански: kazuistika

касација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Поништување на пресуда од понизок суд, (поради погрешна примена или непочитување на законските прописи) од страна на повисоки судски органи.
Англиски: cassation Албански: kasacion
Највисок суд во правосудниот систем на некои земји; касационен суд.
Англиски: cassation Албански: kasacion

касационен повеќе

Види и: касација (ж.)
касациони
Вид збор: Придавка
Што се однесува на касација, што има право на касација.
Англиски: cassational

касира повеќе

касираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Огласи, огласува за неважечко, поништи, поништува судско решение и сл.

катастар повеќе

мн. катастри
Вид збор: Именка, машки род
Службена евиденција на земјиште според квалитетот, културата и геодетските мерења што служи за технички, економски и статистички цели и како основа за оданочување на земјиштето; службата што ја води таа евиденција.
Англиски: cadastre Албански: kadastër
Збирка податоци за земјиштето составена врз основа на таква евиденција, земјишна книга.
Англиски: cadastre Албански: kadastër

катастарски повеќе

Види и: катастар (м.)
катастарска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со катастар.
Англиски: cadastre

катиљ повеќе

мн. катили
Вид збор: Именка, машки род
престапник, злосторник, убиец
Англиски: murderer Турски: katil Албански: katil, gjakësor

кауза повеќе

мн. каузи
Вид збор: Именка, женски род
парница, правно прашање
Англиски: case Албански: çështje juridike

кауција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Определена сума пари што се дава за условно пуштање на слобода обвинето лице.
Англиски: bail Албански: dorëzani, kaucion

кауш повеќе

Вид збор: Именка, машки род
затворска ќелија, самица
Англиски: solitary cell

киднапер повеќе

мн. киднапери
Вид збор: Именка, машки род
Тој што киднапира.
Англиски: kidnapper

киднапира повеќе

киднапираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Грабне, грабнува некого заради уцена.
Англиски: kidnap Албански: rrëmbej

клаузула повеќе

мн. клаузили
Вид збор: Именка, женски род
Во правото - посебен член во договор и во друг правен акт со кој се ограничува, се обусловува неговото извршување.
Англиски: stipulation Албански: klauzolë

клиент повеќе

мн. клиенти
Вид збор: Именка, машки род
Лице во однос на својот правен застапник, адвокат.
Англиски: client Албански: klient

кодификација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Систематизација на правила, прописи и закони што cе однесуваат на определена област од општествениот живот.
Англиски: codification

кодифицира повеќе

кодифицираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, извршува кодификација.
Англиски: codify

кокаин повеќе

(едн.) кокаинот
Вид збор: Именка, машки род
Таква материја употребувана од наркомани како опојна дрога.
Англиски: cocaine Албански: kokainë

комисион повеќе

мн. комисиони
Вид збор: Именка, машки род
Договор со кој едно лице се обврзува дека по налог на друго лице ќе изврши некоја работа за другото лице, за извесна награда.
Англиски: commission Албански: komision

конституанта повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
уставотворно собрание
Англиски: Constitutional Assembly

конституција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
основен (државен) закон
Англиски: constitution Албански: kushtetutë

конституционален повеќе

конституционални
Вид збор: Придавка
уставен
Англиски: constitutional

контрабанда повеќе

контрабандата
Вид збор: Именка, женски род
Тајно пренесување стока, оружје, злато, девизи преку граница за да се избегнат царинските давачки или прописите за забрана на слободна трговија со некои артикли.
Англиски: smuggling Албански: kontrabandë

контрабандист повеќе

мн. контрабандисти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се занимава со контрабанда.
Англиски: smuggler

контрахира повеќе

контрахираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Склучи, склучува договор, обврзе, обврзува cо договор.
Англиски: contract Албански: kontraktoj

контумација повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Неодзивање на судски наредби или покани.
Албански: kontumacion, mospërfillje të ftesës gjyqësore

конфискација повеќе

мн. конфискации
Вид збор: Именка, женски род
Принудно одземање без надомест на приватна сопственост, стока или недвижен имот во корист на државата.
Англиски: confiscation Албански: konfiskim

коњокрадец повеќе

мн. коњокрадци
Вид збор: Именка, машки род
Крадец на коњи.
Англиски: horse thief

коруптивен повеќе

коруптивни
Вид збор: Придавка
Што е поврзан со корупција.
Англиски: corruptive

корупција повеќе

(едн.) корупцијата
Вид збор: Именка, женски род
поткупливост
Англиски: corruption Албански: korrupcion

корупционер повеќе

мн. корупционери
Вид збор: Именка, машки род
Тој што прима мито, што е поткуплив.

краде повеќе

крадат
Вид збор: Глагол, несвршен
Присвојува нешто туѓо без дозвола на сопственикот.
Англиски: steal Албански: vjedh

крив повеќе

криви
Вид збор: Придавка
виновен
Англиски: guilty

кривец повеќе

мн. кривци
Вид збор: Именка, машки род
виновник
Англиски: culprit Албански: fajtor

кривичен повеќе

кривични
Вид збор: Придавка
Што е во врска со дела направени против лица и имот.
Англиски: criminal Албански: kriminel

кривичноправен повеќе

кривичноправниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на кривично право.

кривоклетник повеќе

мн. кривоклетници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што криво се заколнал, што лажно се колне.
Англиски: false accuser

кривоклетство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Заколнување на невистина.
Англиски: false accusation

криволов повеќе

(едн.) криволовот
Вид збор: Именка, машки род
Незаконско ловење дивеч или риба.
Англиски: poaching

криволовец повеќе

мн. криволовци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што врши или обвинет за криволовство.
Англиски: poacher

криволови повеќе

криволоват
Вид збор: Глагол, несвршен
Лови без дозвола, лови илегално.
Англиски: poach

крим повеќе

Вид збор: Префикс
Прв дел од сложенки со значење криминал.

криминал повеќе

(едн.) криминалот
Вид збор: Именка, машки род
Кривично дело, вршење противзаконски работи со лоши последици за општеството.
Англиски: crime Албански: krim

криминален повеќе

криминалниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува, што има својство на криминал.
Англиски: criminal Албански: kriminal

криминалец повеќе

мн. криминалци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што извршил или врши криминални дела.
Англиски: criminal Албански: kriminel

криминализира повеќе

криминализираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Прави криминалец од некого или нешто.
Англиски: criminalize

криминалист повеќе

мн. криминалисти
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по криминалистика.
Англиски: criminologist

криминалистика повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Правна наука за проучување на криминалот и методите за откривање на злосторствата.

криминалистички повеќе

криминалистичкиот
Вид збор: Придавка
Што припаѓа, се однесува на криминалистика.
Англиски: criminal

криминалитет повеќе

(едн.) криминалитетот
Вид збор: Именка, машки род
Bид и опсег на злосторничката дејност; збир на сторени кривични дела.
Англиски: crime rate

криминалност повеќе

Види и: криминалитет (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
криминалитет

криминолог повеќе

мн. криминолози
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се занимава со криминологија.
Англиски: detective

криминологија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Наука која го изучува криминалот како општествена и индивидуална појава, која ги истражува социјалните причини за неговото настанување и ги утврдува законитостите на неговото движење.
Англиски: criminology

криминолошки повеќе

криминолошкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на криминолог и на криминологија.

кримтехника повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Персонал и технички средства за осигурување на трагите и отисоците на кривично дело.
Англиски: securing of evidence

криумчар повеќе

мн. криумчари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што кришум, илегално тргува со стока без да плаќа даноци или давачки.
Англиски: smuggler Српски: кријумчар

криумчарење повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Илегална трговија со стока.
Англиски: smuggling Српски: кријумчарење

криумчари повеќе

криумчарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Илегално, кришум тргува со стока.
Англиски: smuggle Српски: кријумчарити
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш