Правда - категорија

давија повеќе

мн. давии
Вид збор: Именка, женски род
тужба, жалба, парница
Англиски: lawsuit Турски: dava Албански: ankesë

де јуре повеќе

Вид збор: Сложенка
Од правна гледна точка.
Англиски: de jure

декриминализација повеќе

(едн.) декриминализацијата
Вид збор: Именка, женски род
Престанок да важи како криминално дело.
Англиски: decriminalization

декриминализира повеќе

декриминализираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Помогне да не стане криминалец; прави неказнив.
Англиски: decriminalize

деликвент повеќе

мн. деликвенти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што извршил кривично дело.
Англиски: delinquent

деликвенција повеќе

мн. деликвеции
Вид збор: Именка, женски род
Свесно и сакано поведение, коешто е спротивно на општествените правила.
Англиски: delinquency

деликт повеќе

мн. деликти
Вид збор: Именка, машки род
Кривично дело, казниво дело, злосторство.
Англиски: offense

депортација повеќе

мн. депортации
Вид збор: Именка, женски род
Присилно одведување на определено место (во концентрационен логор, во друг крај на земјата).
Англиски: deportation

депортира повеќе

депортираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши депортација.
Англиски: deport

дерогира повеќе

дерогираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Става некој законски пропис вон сила со нов пропис.
Англиски: derogate

див повеќе

диви
Вид збор: Придавка
незаконски, недозволен
Англиски: illegal Албански: i paligjshëm

дилер повеќе

мн. дилери
Вид збор: Именка, машки род
Растурач, продавач на дрога непосредно до корисникот.
Англиски: dealer Албански: diler, shpërndarës droge

диспозиција повеќе

мн. диспозиции
Вид збор: Именка, женски род
Дел од моралната или правната норма каде што се содржани правилата за однесување на поединците.
Англиски: disposition Албански: natyrë

договор повеќе

мн. договори
Вид збор: Именка, машки род
Постигната согласност, писмена или усна, помеѓу две или повеќе страни за нивните меѓусебни односи, права и задолженија.
Англиски: contract Албански: marrëveshje

договорен повеќе

договорниот
Вид збор: Придавка
Што учествува во договор, што се засновува на договор.
Англиски: contractual

дојави повеќе

Види и: јави (св.)
дојават
Вид збор: Глагол, свршен
Јави до некого.
Англиски: report

доказен повеќе

доказни
Вид збор: Придавка
Што служи како доказ, што е убедлив, уверлив.
Англиски: proving Албански: dëshmi

долунаведен повеќе

долунаведени
Вид збор: Придавка
Што е наведен, спомнат во понатамошниот текст.
Англиски: undermentioned

досуди повеќе

Види и: суди (несв.)
досудат
Вид збор: Глагол, свршен
Со судска пресуда определи некому нешто.
Англиски: sentence Албански: dënoj, shqiptoj dënim

дрвокрадец повеќе

мн. дрвокрадци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што недозволено сече или краде дрва во шума.

државјанин повеќе

мн. државјани
Вид збор: Именка, машки род
припадник на една држава
Англиски: citizen

државјанство повеќе

мн. државјанства
Вид збор: Именка, среден род
Припадност кон определена држава.
Англиски: citizenship Албански: shtetësi, nënshtetësi

дрога повеќе

мн. дроги
Вид збор: Именка, женски род
Материја што дејствува опојно врз нервниот систем и доведува до зависност со најтешки последици.
Англиски: drug Албански: drogë
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш