Политика - категорија

јакобинец повеќе

мн. јакобинци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што има напредни, револуционерни идеи.
Англиски: progressive Албански: jakobin, progresiv

јастреб повеќе

мн. јастреби
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на агресивна политика.
Англиски: hawk Албански: gjeraqina

југоносталгичар повеќе

мн. југоносталгичари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што сѐ уште чезнее за поранешната СФРЈ.

јудофопство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
антисемитизам
Англиски: anti-Semitism
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш