Политика - категорија

угнетен повеќе

угнетени
Вид збор: Придавка
потчинет
Англиски: oppressed
Примери:
Протест на угнетените (потчинети) маси.

угнетување повеќе

(едн.) угнетувањето
Вид збор: Именка, среден род
Експлоатација, држење во потчинета положба.
Англиски: oppression
Примери:
Грубо национално угнетување.

угнетувач повеќе

мн. угнетувачи
Вид збор: Именка, машки род
експлоататор
Англиски: oppressor

угнетувачки повеќе

угнетувачка
Вид збор: Придавка
што угнетува, експлоатира
Англиски: oppressing
Примери:
угнетувачка политика

ултрадесница повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Екстремно десничарско движење или партија.
Англиски: right-wing extremist

ултраконзервативен повеќе

ултраконзервативниот
Вид збор: Придавка
екстремно конзервативен
Англиски: ultraconservative
Примери:
ултраконзервативен печат

ултралевица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Екстремно левичарско движење или партија.
Англиски: left-wing extremist

ултранационалист повеќе

мн. ултранационалисти
Вид збор: Именка, машки род
екстремен националист
Англиски: ultranationalist

унионист повеќе

мн. унионисти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се залага за унија.
Англиски: unionist

унитаризам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Централистичка организација на државата.
Англиски: unitarism

унитарист повеќе

мн. унитаристи
Вид збор: Именка, машки род
следбеник на унитаризмот
Англиски: unitarist

унитаристички повеќе

унитаристичкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на унитаризам и унитарист.
Англиски: unitaristic

управува повеќе

управуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Владее нешто, ја управува државата.
Англиски: rule Албански: qeveris

управувач повеќе

мн. управувачи
Вид збор: Именка, машки род
владетел
Англиски: ruler Албански: sundimtar
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш