Поетски збор - категорија

свеси повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
спушта, соборува, наведнува
Примери:
(ги) свеси веѓи(те).

свесува повеќе

Види и: свеси (св.)
свесуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
свеси

светува повеќе

Види и: свет (м.)
светуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
живее, егзистира
Англиски: live

сеч повеќе

Види и: сеча (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
сеч
Примери:
крвава сеч

сивопер повеќе

Вид збор: Придавка
Кој има сиво перје.
Примери:
Сивопер орел.

синокрил повеќе

синокрила
Вид збор: Придавка
Со сини крилја
Примери:
Синокрила вечер.

сказ повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Поетски за сказна.
Англиски: tale

скрежен повеќе

Види и: скрежов (прид.)
скрежниот
Вид збор: Придавка
смрзнат
Англиски: frosty

смевна повеќе

Вид збор: Именка, женски род
насмев
Англиски: smile

снежест повеќе

Види и: снежен (прид.)
снежести
Вид збор: Придавка
снежен
Англиски: snowy

сомнеж повеќе

Види и: сомневање (ср.)
мн. сомнежи
Вид збор: Именка, машки род
сомневање
Англиски: doubt Албански: dyshim

сон повеќе

мн. соништа
Вид збор: Именка, машки род
(нема мн.) спокојство, тишина
Англиски: silence Албански: gjum, qetësi

сонцељубив повеќе

сонцељубивиот
Вид збор: Придавка
Тој што ја сака слободата, што се бори за слободата на својот народ.
Англиски: freedom-loving

спир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
застој, крај
Англиски: stop
Примери:
Нема спир.

средностав повеќе

Вид збор: Придавка
Средностав човек.

стен повеќе

Вид збор: Именка, машки род
лелек
Англиски: moaning

страд повеќе

Вид збор: Именка, машки род
патење
Англиски: suffering

страж повеќе

Види и: стража (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
стража
а - б - в - г - д - ж - з - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ц - ч - ш