Поетски збор - категорија

обагри повеќе

Види и: багри (несв.)
обаграт
Вид збор: Глагол, свршен
Обои со црвеникава, румена боја.

огнодишен повеќе

огнодишниот
Вид збор: Придавка
Што фрла оган.

огнопер повеќе

огнопериот
Вид збор: Придавка
Што има перја со огнена боја.

одмаздница повеќе

Види и: одмаздник (м.)
мн. одмаздници
Вид збор: Именка, женски род
одмаздник
Англиски: avenger Албански: hakmarrës

октава повеќе

мн. октави
Вид збор: Именка, женски род
Строфа од осум стихови.
Англиски: octave Албански: oktavë

омај повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
занес
Англиски: enthusiasm Албански: entuziazëm, dalldi
лесно ветре
Англиски: breeze Албански: erë e lehtë

омајно повеќе

Вид збор: Прилог
Занесно, волшебно, прекрасно.

омраз повеќе

Види и: омраза (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
омраза
Англиски: hate

опој повеќе

(само едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Опојност, замаеност.

орен повеќе

мн. орни
Вид збор: Придавка
За песна - што се ори, што се слуша гласно, ечи.
Англиски: strong
а - б - в - г - д - ж - з - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ц - ч - ш