Поетски збор - категорија

лажец повеќе

Види и: лажго (м.)
мн. лажци
Вид збор: Именка, машки род
лажго
Англиски: liar

лазур повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Сина боја.
Албански: ngjyrë azur

лај повеќе

Види и: лаеж (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
лаеж
Англиски: bark

лач повеќе

мн. лачи
Вид збор: Именка, машки род
зрак
Англиски: beam

лее повеќе

леат
Вид збор: Глагол, несвршен
За бисер - истура бисер.
Англиски: pour Албански: derdh

лекокрил повеќе

Види и: леснокрил (прид.)
лекокрилиот
Вид збор: Придавка
Што лета без напор, со леснина во крилата.

лекокрилен повеќе

лекокрилниот
Вид збор: Придавка
лекокрил

леснокрил повеќе

Види и: лекокрил (прид.)
леснокрилиот
Вид збор: Придавка
лекокрил

леснокрилен повеќе

Види и: лекокрил (прид.)
леснокрилниот
Вид збор: Придавка
лекокрил

лесноног повеќе

лесноногиот
Вид збор: Придавка
Што се движи без напор, со леснина во нозете.
Англиски: light-footed

листеж повеќе

мн. листежи
Вид збор: Именка, машки род
листење
Англиски: foliage Албански: gjethnajë

лунен повеќе

лунениот
Вид збор: Придавка
месечев
Англиски: lunar

луњен повеќе

Вид збор: Придавка
луњав
а - б - в - г - д - ж - з - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ц - ч - ш