Поетски збор - категорија

алитерација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Повторување на исти или слични гласови во повеќе зборови; два или повеќе збора едноподруго почнуваат со иста согласка.
Англиски: alliteration
а - б - в - г - д - ж - з - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ц - ч - ш