Пејоратив - категорија

паганштина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
паганство
Англиски: paganism

падавичар повеќе

мн. падавичари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што непотребно се паничи.

пајташ повеќе

мн. пајташи
Вид збор: Именка, машки род
другар, пријател, соучесник
Англиски: pal Турски: pâydâş

паланка повеќе

мн. паланки
Вид збор: Именка, женски род
заостанато место

пандур повеќе

мн. пандури
Вид збор: Именка, машки род
полицаец
Англиски: cop Албански: polic, pandur

папагалство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Папагалско однесување, имитирање на туѓите зборови и мисли.
Англиски: imitation

партал повеќе

мн. партали
Вид збор: Именка, машки род
ништожник, бедник
Англиски: wretch Албански: qerrata, partall

пес повеќе

мн. пци
Вид збор: Именка, машки род
проклет човек
Англиски: bloodhound Албански: qen, njeri i lig

пијанчење повеќе

Види и: пијанчи (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Прекумерно пиење или пиење од навика.
Англиски: alcoholism

пијанчи повеќе

Види и: пијани (несв.)
пијанчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пие преку мера.

пијанчиште повеќе

мн. пијанчишта
Вид збор: Именка, среден род
пијаница
Англиски: drunkard
Примери:
Се дружел со некои пијанчишта.

пискарало повеќе

мн. пискарала
Вид збор: Именка, среден род
лош писател или новинар
Англиски: scribbler

пиштолџија повеќе

мн. пиштолџии
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се служи со оружје, со сила во недозволени, криминални цели.
Англиски: pistolero

плевотина повеќе

мн. плевотини
Вид збор: Именка, женски род
од плева
Англиски: weedy

плеска повеќе

плескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува глупости; не го контролира своето зборување.
Англиски: gossip Албански: llafazan

плесне повеќе

плесна
Вид збор: Глагол, свршен
Јавно искаже нешто со револт и директно.
Англиски: slap Албански: thot troç

плетканица повеќе

мн. плетканици
Вид збор: Именка, женски род
плетка, плетало
Англиски: knitting

политура повеќе

мн. политури
Вид збор: Именка, женски род
Убав впечаток што ја крие вистинската состојба.
Англиски: polish Албански: shkëlqim, politur

полуписмен повеќе

полуписмени
Вид збор: Придавка
Што пишува лоши текстови, што е по потребното културно ниво на изразување.
Англиски: semiliterate

посере повеќе

Види и: сере (несв.)
посерат
Вид збор: Глагол, свршен
Расипе, упропасти нешто.
Англиски: screw Албански: dhij, prish

послушник повеќе

мн. послушници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е послушен, што слуша без приговор.
Англиски: servant Албански: shërbyes, vasal

преџвака повеќе

преџвакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Повеќе пати повтори нешто, здодее со повторување на истата тема.
Англиски: bore Албански: mërzit, bezdis

провинција повеќе

мн. провинции
Вид збор: Именка, женски род
Во потценувачка смисла - културна заостанатост.
Англиски: hinterland Албански: humbëtirë, provincial

пубертетлија повеќе

мн. пубертетлии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што е незрело, што се однесува незрело.
Англиски: immature person Албански: person i papjekur
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - џ - ш