Пејоратив - категорија

дебелогазест повеќе

дебелогазестиот
Вид збор: Придавка
Што има дебел задник.
Англиски: fat-ass

дебелогазец повеќе

мн. дебелогасци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е дебелогазест.
Англиски: fat-ass

дегутантен повеќе

дегутантни
Вид збор: Придавка
Што предизвикува одвратност, одбивност, огорченост.
Англиски: obnoxious Француски: dégoûtant

дерле повеќе

мн. дерлиња
Вид збор: Именка, среден род
Дете, детиште, што многу се дере, што плаче.

детиште повеќе

мн. детишта
Вид збор: Именка, среден род
дете
Англиски: child

дечурлаана повеќе

(едн.) дечурлааната
Вид збор: Именка, женски род
невоспитани детишта

дивјак повеќе

мн. дивјаци
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на примитивно племе, човек што живее во дивјаштво.
Англиски: savage Албански: i egër

дрслив повеќе

дрсливиот
Вид збор: Придавка
Што често има пролив.

дрсло повеќе

мн. дрсловци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се плаши.
Англиски: scaredy cat

душка повеќе

душкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Загледува, наслушува, сака се да дознае, да разбере.
Англиски: snoop Албански: zhbiroj
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - џ - ш