Пејоратив - категорија

ганѕало повеќе

мн. ганѕала
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се ганѕа.
Англиски: creep

главуч повеќе

мн. главучи
Вид збор: Именка, машки род
Човек со голема глава.
Англиски: egghead Албански: kokëmadh

глувтар повеќе

мн. глувтари
Вид збор: Именка, машки род
Човек што слабо слуша, што недослушува.

глупак повеќе

мн. глупаци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што е глупав.
Англиски: fool

глупчо повеќе

мн. глупчовци
Вид збор: Именка, машки род
глупак
Англиски: fool

гнида повеќе

мн. гниди
Вид збор: Именка, женски род
никаквец, ништожник
Англиски: rascal Албански: viran, kopuk

грбло повеќе

мн. грбловци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е грбав.
Англиски: hunchbacked, humpbacked

гребатор повеќе

мн. гребатори
Вид збор: Именка, машки род
Човек што живее на сметка на други.
Англиски: sponge

гуска повеќе

мн. гуски
Вид збор: Именка, женски род
глупава жена
Англиски: goose Албански: patë
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - џ - ш